Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЕДИТНА БАНКА ВРЪЩА НА ДСК ОБЛИГАЦИИТЕ ПО 3УНК

Половингодишните преговори между ДСК и Кредитна банка приключиха с компромисно решение. Банката пое ангажимента предсрочно да започне връщането на 14.45 млн. щ. долара облигации по ЗУНК. Според прокуриста й Веселин Благоев тя вече е превела на ДСК 1 млн. щ. долара. Много малка част от сумата е доходността, която банката плаща на касата по договорите за доверително управление, а останалата - са върнати валутни облигации. Вестник БАНКЕРЪ научи, че до началото на декември Кредитна банка ще върне на порции валутни облигации за над 4.5 млн. щ. долара, а в края на годината ще прехвърли на ДСК наведнъж и останалите ЗУНК-ове за 9.5 млн. щ. долара. Така взаимоотношенията между двете институции поне по тази сделка, която в края на 1997 г. породи толкова много конфликти, ще приключат успешно.


Всъщност проблемът изплува, когато новото ръководство на касата начело със Спас Димитров поиска от Кредитна банка предсрочно да върне валутните облигации. Оттам отказаха и ДСК дори се обърна с молба към БНБ да отнеме лиценза й. Банката пък пусна до съда обезпечителен иск, в който настояваше да се блокира възможността да й се отнеме лицензът, докато не се докаже, че ангажиментите й по ЗУНК-облигациите са безспорно изискуемо парично задължение. След тази контрамярка и двете страни изпаднаха в продължителен цайтнот.


Все пак тогавашният вицепрезидент на Мултигруп и член на надзорния съвет на Кредитна банка Радослав Ненов поддържаше периодично огъня със злъчни изявления по адрес на правителството и председателя на ДСК Спас Димитров. След сключването на сделката за газа обаче Ненов изчезна от сцената. На нея се появи президентът на Мултигруп с интервюта в стил Това е най-доброто правителство, което някога България е имала. В началото на лятото Илия Павлов дори се раздели с антиправителствения си бард. Очевидно завоят, макар и остър, поведе групировката в правилна посока. От този период е и сближаването на позициите на ДСК и Кредитна банка по въпроса за облигациите. Разговорите за предсрочното им погасяване, които се точеха от началото на годината, дадоха резултат в края на юли.


Според посветени в операциите на финансовия пазар Кредитна банка не би тръгнала предсрочно да връща облигациите, без да е подсигурила операцията с нов привлечен ресурс. И наистина тя успя да сложи в трезорите си 10 млн. щ. долара, събрани от синдиците на Стопанска банка. Твърди се, че същите синдици са избрали най-добрите условия за откриване на особена сметка от няколко предложени им оферти. Още 1 млн. щ. долара в кредитната институция на Мултигруп държат и синдиците на Добруджанска банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във