Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кредити Сюис ограничава бизнеса в Дубай

Швейцарската Креди Сюис груп пренасочва вниманието си от Дубай върху Катар и Саудитска Арабия. Като начало двама банкери ще се прехвърлят от Дубай в Доха, за да подготвят преместването на централата на инвестиционното банково управление на втората по големина швейцарска банкова група в Катар, съобщил за агенция Блумбърг пожелалият анонимност източник. В Дубай ще бъдат закрити още три длъжности, а четвърта ще бъде прехвърлена в Риад, където ще бъде дислоцирана дейността на швейцарците с ценни книжа.


Катар и Креди Сюис укрепват връзките си, след като Катарският инвестиционен фонд придоби 6% от швейцарската група (и стана вторият по големина неин акционер). Освен това катарският фонд купи банковата централа в Лондон, както и бившия мениджър за управление на активи Авентикум кепитъл мениджмънт.


Арабската държава, чиито газови запаси са трети по големина в света, започна да купува активи, за да намали зависимостта си от енергийния сектор. Тя е заделила 30 млрд. щ. долара за инвестиции до края на 2012-а, заяви членът на борда на Катарския инвестиционен фонд Хюсеин Ал Абдула.


В официално изявление на 17 декември по повод информацията за съкращенията от Креди Сюис потвърдиха намеренията си да предоставят банкови услуги в района на Близкия изток и Северна Африка. Банковото ръководство продължава да контролира големината на бизнеса съобразно възможностите на потребителите и пазарните условия, включително и чрез прехвърлянето на средства в региони, в които се очаква растеж.


През октомври Креди Сюис обяви, че ще ореже още 1 млрд. шв. франка от годишните си разходи до края на 2015-а в допълнение към въведената през юли програма за икономии в размер на 1 млрд. шв. франка. Банковата група е успяла да намали разходите си с 2 млрд. франка от миналата година насам.


Главният изпълнителен директор на Креди Сюис Брейди Дуган съкращава персонал, за да ограничи разноските, след като охлаждането на дейността наложи закриването на над 300 хил. работни места в банковия сектор през последните две години. Миналия месец банката разформирова инвестиционното си банково поделение, за да ускори процеса, и обедини звеното за управление на активи с частния банков бизнес.


В Катар Креди Сюис ще предлага на местни и международни инвеститори услуги, свързани с управлението на активи. По данни на агенция Блумбърг швейцарската група е била гарант на две облигационни емисии в Съвета за сътрудничество на Персийския залив, оценени на 67 млн. щ. долара. Това я нарежда на 40-о място от общо 46 гаранти в региона. Катар пък прие стратегия през 2010-а да се превърне във финансов център за управление на активи и за презастрахователни услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във