Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЕДИТИ ОТ ЧУЖБИНА ЗА НАД 987.8 МЛН. МАРКИ СА ВЗЕЛИ БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ

Западните банки като че ли се ориентират по-бързо на българския пазар, отколкото кредитните институции, работещи у нас. Само за седемте месеца на тази година в управление Банково на БНБ са регистрирани 327 заема за общо 987.81 млн. г. марки, които български фирми са получили от чуждестранни финансови институции.


Най-предпочитаната валута е американската - БНБ е регистрирала 153 кредита, чиято сума е 300.64 млн. щ. долара (равностойността на 618.42 млн. лева.) - средно по 1.96 млн. щ. долара на кредит. Взети са и 109 заема за общо 199.82 млн. г. марки, както и 27 кредита за 58.27 млн. евро (равностойността на 113.96 млн. лева). Освен това българските фирми са получили финансиране в австрийски шилинги, швейцарски и френски франкове, италиански лири, датски и шведски крони, холандски гулдени и британски паунди. Една бърза равносметка показва, че сумата на кредитите, които наши дружества са получили от чужбина, се доближава до общия размер на финансирането, което всяка година държавата получава от МВФ и Световната банка. А тези две институции дават повече от половината външни заеми, които всяка година взема нашето правителство.


Прави впечатление още един паралел. Към края на юни общият размер на кредитния портфейл на цялата ни банкова система е 2632.74 млн. г. марки. Излиза, че само за първите седем месеца на тази година кредитите, които частните фирми са взели от чужбина, са 38% от общия размер на всички заеми, предоставени от банковия ни сектор. Ако тази тенденция се запази, нищо чудно в средата на 2001 г. кредитите от чужбина за частния ни сектор да са повече от всички заеми, отпуснати от българските банки.


Разбира се, привличането на кредит от чужбина все още е привилегия на големите фирми. Факт е, че средният размер на заемите, които чуждестранните банки са отпуснали на български дружества, е над 3 млн. г. марки (около 1.5 млн. щ. долара). Подобни суми могат да получат само фирми от мащаба на Петрол, Нефтохим, Мобител, Полимери, Енергокабел...


Малките и средните предприятия засега могат да разчитат единствено на българските банки. Те или ги финансират със собствени средства, или ползват кредитните линии, които им предоставят Международната финансова корпорация, ЕБВР и Кредитанщалт фюр Видерауфсбау. Въпреки че общият размер на заемите за този вид бизнес постоянно нараства, условията при които те се отпускат - огромна документация, непосилни за начинаещи фирми обезпечения, високи лихвени равнища и относително кратки срокове за погасяване, все още ги прави недостъпни за малките и средните фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във