Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЕДИТЕН МИЛИОНЕР - КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

ЕТ Джой Ко-Митко Димитров е не само колоритна личност, но и голям банков длъжник. Срещу собствената си музикална уредба той е успял да изтегли кредити не само от Пощенска банка, но и от някогашната ТБ София, вляла се през 1995 г. в ТБ Биохим. Но най-пикантната подробност е, че след като отказа да погасява задълженията си, Митко Димитров се кандидатира... за президент на България на редовните избори през 1996 година. Името на основаната и ръководена от него политическа организация е Партия за запазване богатството на България! Каква ирония! А не са малко българите, които все още помнят атрактивните публични изяви на кандидат-президента Димитров. Особено когато излагаше своите възвишени възгледи за пътищата и начините за възстановяване на клатещата се българска банкова система.


По-парадоксално е друго, че хора като кандидат-президента, развили напълно остапбендеровския синдром, реят погледа си към висшите постове в държавата, докато кредитиралите ги банки фалират.


Неотдавна ЕТ Джой Ко бе обявен в несъстоятелност и поне на пръв поглед нещата около него изглеждат изчистени. Но под повърхността има друго откритие, защото синдикът, назначен от съда да ликвидира ЕТ Джой Ко, е информирал банкерите, че техният длъжник не разполага на практика с почти никакво имущество, от продажбата на което Пощенска банка да удовлетвори своите вземания.


Лошото на залога, който ЕТ Джой Ко дава на Пощенска банка, е това, че преди време същата апаратура вече е била заложена срещу кредит и пред ТБ София. Това е било възможно, защото по онова време - 1992 г., не е имало Централен регистър на специалните залози (какъвто между другото и досега няма). Въпреки възникналия сложен казус Пощенска банка все пак успява да реализира част от залога, с което погасява една малка част от кредита, даден на ЕТ Джой Ко. Първоначалната сума на заема е 5 млн. лв., но към 1 декември 1997 г. дългът вече е близо двадесет пъти по-голям. Както може и да се очаква, Митко Димитров продължава да се разхожда из България необезпокояван от никого. На свое име той има регистрирани и други фирми. Нещо повече - твърди се, че той продължава да прави всевъзможни опити да получи пари от частни банки срещу неосъществените си бизнеспланове. Причината за тези продължаващи гастроли, въпреки изричната забрана на Търговския закон лица като него да управляват търговски дружества, е все още съществуващата пълна липса на координация между банките, полицията и съда по несъстоятелността.


Впрочем хитреците използват с облага за себе си не само буксуването на правораздавателната система, но и слабостта на полицията. Един от популярните трикове е с адресната регистрация. Например кандидат-президентът Митко Димитров се води постоянно живущ от 1992 г. в София на ул. Раковски N183. Там обаче го няма. Неговата партия за опазване богатствата на България е със седалище на централното си ръководство в София, на ул. Струмица 1. Но ако човек се завърти, веднага ще констатира, че в този офис отдавна не е влизала жива душа. От БПБ многократно са отправяли запитвания до органите на полицията за истинските адреси на ЕТ Джой Ко и винаги са получавали именно тези местодомувания.


В банката обаче знаят, че кандидат-президентът се подвизава от време на време в Пирдоп, в къщата на своята съпруга, въпреки че и там не се задържа за по-дълго. Майка му пък живее само в Сливен в собствен апартамент, но едва ли някога г-н Димитров ще дочака наследствен дял от него. При откриване на наследство в града под Сините камъни банката веднага ще сложи ръка върху неговия дял, за да попълни поне с нещичко масата на несъстоятелността. Проблемът се усложнява, защото фалиралият ЕТ кандидат-президент има брат и сестра, чиито наследствени дялове не са обременени със задължения към Пощенска банка. Така роднините на Димитров ще бъдат изправени пред възможността да загубят своите дялове или да платят на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във