Банкеръ Daily

Общество и политика

Кравата Пенка ще живее, цяла Европа се вдигна в нейна защита

Лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести. Това съобщиха от Българската агенция по храните.

Кравата остава на този етап в с. Копиловци, но се очаква към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево. Заради престоя на животното в държава извън Европейския съюз БАБХ поиска да я умъртви. Стопанинът на Пенка обаче направи медийно достояние случая, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване.

Над 16 000 души са се подписали в защита на животното. В германския печат и телевизионни новини, също е отделено място за нашата крава.   – „Екскурзия в Сърбия  ще бъде фатална за българска крава. Бременната Пенка  изчезнала от стадото си и преминала в Сърбия през „незаконен” пункт. Животно е идентифицирано  и е върнато на собственика си. Въпреки това българските власти вероятно ще наредят убиване на кравата. Тъй като според официалното изявление връщането от страни извън ЕС към Европейския съюз е забранено.

В румънската преса бе отделено още по-голямо внимание на Пенка. Друг драматичен елемент е, че Пенка е бременна, и ще роди след три седмици /последната информация е, че кравата не е бременна/. В страната имаше бунт за защита на кравата, която е здрава,  а  в Сърбия в момента не е регистрирана епидемия. 

Пенка бързо стана медийна звезда, чуждестранните  медии се заинтересуваха от нея и в интернет пространството има много призиви от различни европейски държави,  да се спаси Пенка. Въпросът пое политическо измерение, когато британските медии се присъединиха към кампанията, подчертавайки абсурдността на регламентите на ЕС и неспособността на бюрокрацията в Брюксел да отговори на конкретна ситуация. Британският “Телеграф” стана инициатор на петиция пред Европейския парламент, а британските консервативни депутати лично се обърнаха към президента на ЕП Антонио Таяни.

Случаят достигна до комисаря по земеделието на ЕС Фил Хоган, който обаче отказа да коментира. Петицията за защита на кравата  Пенка, беше изпратена не само до ЕП, но и до Съвета на ЕС, чието председателство в момента се води от България. В същото време, собственикът на кравата показа документи, след преглед от ветеринарен лекар, доказвайки, че животното е здраво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във