Банкеръ Daily

Общество и политика

Красивите къщи в Широка лъка ни връщат в епохата на Възраждането

В двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица“ се намира килийното училище „Свети Панталеймон“, в което са учили деца до 1936 година.

През зимата все по-често поглеждаме към планината. Заради хубавия сняг, който все повече ни липсва в града, както и заради топлото огнище, около което се събираме след прехода в планината и вкусните гозби, които домакините са приготвили.

Широка лъка е едно от малките китни родопски села в община Смолян, винаги примамва пътешественика. То е архитектурен и фолклорен резерват. Селото е получило името си от старобългарската дума „лѫка“, означаваща „извивка, кривина, лъкатушене“.

Широка лъка е от селата, в които се е родила и се развива родопската песен. Много от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор са родени там. А за да съхраним това през 1972 г. е открито Средното музикално училище за народни песни и инструменти.

Неслучайно тук е родена и Радка Кушлева - българска народна певица, изпълнителка на родопски фолклор. Заради красотата на тембъра ѝ я наричат „славея на Родопите“. В нейна памет, в родното ѝ село Широка лъка се организира национален конкурс надпяване „С песните на Радка Кушлева“.

Причина, хората да се заселят някога тук, било насилственото помохамеданчване на родопското българско население през XVII век. Първоначално тези земи били владени от юруците - черкезки номадски племена, които по-късно се преселили към Беломорието. Над 90 от красивите къщи в Широка лъка, които ни връщат в епохата на Възраждането, са паметници на културата. По-голяма част от къщите са построени в типичен архитектурен стил, наричан родопски. Покрити с каменни плочи, те напомнят донякъде крепости, което никак не е случайно, защото единствено в тях по време на османското робство хората са се чувствали относително защитени. Това е причината и във всяка от тях да има скривалища в стените или избите. Най-известни са Сгуровската, Учиковската, Богдановата и Калайджийската къща. Но не само те, всяка сграда в това селище има свой собствен облик и обаяние, което е едно признанине за широколъчани, които са били прочути майстори – дюлгери.

Село Широка лъка се намира в планински район на 23 км северозападно от Смолян, на 16 км от планинския курор Пампорово, на 5 км от с. Стойките, на 22 км югоизточно от Девин. То се измисява на 1058 м надморска височина. Разположено е в долината на Широколъшка река в местността Широката лъка, между Переликския дял на Родопите и рида Чернатица. Около селото се намират селата Гела, Стикъл, Солища и Стойките.

Широколъшка река е  десен приток на река Въча. Дължината ѝ е 29 километра. По течението на реката в Община Смолян са разположени селата Стойките и Широка лъка, като в района на селото са изградени няколко сводести моста с характерна архитектура. Смята се, че реката е подходяща за търсене и добив на речно злато.

В селото се намира и къщата на Капитан Петко войвода, която е била негов щаб след Освобождението. Петко Кирков (Каракирков, Киряков), по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя. Главната улица на селището носи името на прочутия войвода, който след Освобождението на България живее тук две години. Паметник и паметна плоча в Широка лъка увековечават неговото дело.

В центъра на селището е и паметникът на родения тук екзарх Стефан Първи (чието светско име е Стоян Попгеоргиев Шоков) - първия предстоятел на възстановената самостойна Българска православна църква и един от най-активните участници в спасяването на българските евреи през 1943 година.

Селото има две църкви - „Успение Богородично“ и „Свети Никола“.  Сред местните забележителности е построената (според преданието издигната само за 38 дена) през 1834 г. църква „Успение на Пресвета Богородица“. Иконостасът на църквата е уникален по своя стил. Предполага се, че е рисуван от братята Димитър и Захари Зограф от Самоков или от техни ученици. Съществува и хипотезата, че самите те са изографисали църквата. В двора ѝ се намира килийното училище „Свети Панталеймон“, построено през 1835 година. В строежа му взема активно участие цялото население на селото, като се използва до 1936 година.

Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. Селото е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печат за обектите има в информационния център в Народно читалище „Екзарх Стефан I“ и в етнографския музей.

На всяка първа неделя от март се провежда кукерският празник Песпонеделник. Съборът на село Гела пък е на Илинден (първата неделя от август).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във