Банкеръ Daily

Общество и политика

Красимира Медарова се оттегля като министър за изборите в служебния кабинет

Назначената за служебен министър за изборите Красимира Медарова е поискала от президента Росен Плевнелиев да прекрати процедурата по назначаването й. Това става ясно от нейно отворено, изпратено до медиите. Като мотиви за решението си Медарова посочва обществените реакции срещу назначението й и опасността служебният кабинет да понесе негативи от това.

"Бях поканена от Президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател Проф. Георги Близнашки. Приех официално тази покана въпреки резервите, които имах. Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава, те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ. В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. По тази причина незабавно се обърнах към Президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия”, пише Медарова в писмото.

Тя подчертава още, че не се срамува от работата си като председател на ЦИК в последните години и се гордее, че именно тогава беше поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации. „Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес”, пише още Медарова.

В петък (8 август) държавният глава Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначи Красимира Медарова за служебен министър за организация на изборния процес. Служебният министър на правосъдието Христо Иванов пък побърза да изпълни назначението на Плевнелиев, като прекъсна отпуска на ВСС и бе насрочил за утре – 11 август извънредно заседание на съвета, на което висшите магистратите да решат за освобождаването на Медарова като съдия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във