Банкеръ Daily

Общество и политика

Красимир Вълчев: Отваряме детските градини най-късно на 21 декември

Първи ще бъде възстановен учебният процес в детските градини. Най-късно на 21 декември ще отворим градините, каза пред БТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

„В училищата няма смисъл да се връщат децата за 22 и 23 декември, по-разумно е да тръгнат на училище на 4 януари“, добави министърът, като уточни, че завръщането на учениците в клас зависи от епидемичната обстановка.

„Имаме компенсаторно обучение в електронна среда, някъде е по-добро, другаде не толкова… В детските градини нямаме ефективна възможност за обучение в електронна среда, то не е и подходящо за градините“, каза още министър Вълчев.

„Няма съмнение, че децата малко или повече са преносители на коронавируса. Трябва да намалим средата на епидемично въздействие. Да, Франция и Англия са изключение с отворени училища, но повечето държави затвориха училищата“, посочи Вълчев.

„В последните седмици имаме много заразени учители, имаме и смъртни случаи, най-важното е да съхраним здравето на учителите“, подчерта той. По думите му образователните пропуски може да се компенсират през юни месец, но животът на хората не може да се компенсира.

Той обаче призна, че заради електронната среда на обучение неравенствата в когнитивните способности на учениците са се задълбочили. Дистанционното учене се отразява най-пагубно върху децата от началните класове и тези, чиито семейства са с нисък социален статус.

Наред с това мнозина родители се оплакват, че нямат електронни устройства и не могат да си позволят такива, а други са с по двама ученици у дома – в една смяна, и нямат допълнителни компютър или таблет. Излиза, че в тези случаи се нарушава правото на достъп до безплатно образование.

„106 хиляди устройства са поръчани. Една голяма част от тях се забавят заради процедурите и липсата на производство в световен мащаб. По целия свят в момента няма достатъчно устройства“, обясни просветният министър. По думите му едва 8 хиляди от поръчаните устройства са доставени заради проблема с наличността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във