Банкеръ Daily

Общество и политика

Красимир Вълчев: Наесен всяко училище ще има готовност за преминаване към онлайн обучение

Учебната година ще стартира присъствено, а всяко училище ще има готовност за преминаване към обучение в електронна среда. Това заяви пред Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев. "Ако има 1-2 болни деца от един клас, само класът ще минава в дистанционно обучение. Ако са повече обаче и от различни класове, цялото училище ще минава онлайн", обясни още той.

„Всяко училище ще има план, а ние ще имаме препоръки към училищата, така че да се спазват определени мерки и да се превключва към електронно обучение при нужда. Това ще отнема 3-4-5 дни”, заяви министър Вълчев. По думите му училищата са относително безопасна среда. "Отворихме детските градини преди около 2 месеца и половина“, увери министърът.

Вълчев коментира и протестите срещу правителството. „Всеки един министър във всеки момент трябва да е готов да подаде оставка. Що се отнася до правителството, решението е на премиера. Всички министри можем да бъдем сменени, но той не може, без да се промени правителството. Много е лесно да се подаде оставка, но по-трудно е да се справим със ситуацията. Есента ще бъде трудна. Не знам как едно служебно правителство би се справило без парламент. Нито една от социално-икономическите мерки не може да бъде гласувана, нито бюджетът, нито промени в данъчните закони“, посочи министърът.

„Ако има правителство, може да бъде гласувано увеличението на учителските заплати, но без такова – няма как. Нашето намерение засега е да довършим този ангажимент, както сме заявили – на 4 крачки. Вършим си работата. Запазваме си градивната нагласа. Има много неща, които трябва да свършим преди началото на учебната година и началото ѝ", каза още министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във