Банкеръ Daily

Общество и политика

Красимир Каракачанов ще внесе законопроект за доброволната военна служба идната седмица

В началото на следващата седмица вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов внася в Министерски съвет законопроекта за доброволната военна служба. Тя ще е 6 месеца, а преминалите я ще имат предимство за работа в системата на сигурността. Доброволната казарма ще даде възможност да жените и мъжете до 40-годишна възраст да минат два курса по три месеца на военно обучение.

„Ако един млад човек избере да направи това, неговото работно място ще се пази без значение дали работи в частна фирма или в държавна институция. Тези хора, които преминат, ще им дадем и възможността с предимство да постъпват на работа в структурите на сигурността и в държавната администрация“, заяви във Велико Търново военният министър Красимир Каракачанов, след като връчи свидетелствата на 20 ученици, завършили първия в страната курс по начална военна подготовка за последните 20 години.

В началото доброволна военна служба ще могат да изкарат 600 българи. Разходите са разчетени така, че да не се наложи актуализация на бюджета на Министерството на отбраната.

Каракачанов наблюдава заключителния етап от курса по начална военна подготовка на 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново. На полевия учебен център „Беляковец“ на Националния военен университет гимназистите демонстрираха придобитите умения по огнева подготовка. Това е първото практическо обучение по начална военна подготовка за ученици от средните училища за последните 20 години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във