Банкеръ Daily

Общество и политика

Красимир Каракачанов: МиГ-29 все още е отворена страница

През последните години МиГ-29 остана единственият изтребител, който защитава родното небе. Ние съвсем скоро ще пристъпим към нови изтребители - Ф-16, но това няма да отмени ролята на МиГ-29. Този самолет е още отворена страница, на която може да се пише. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се е обърнал към военнослужещите от авиобаза "Граф Игнатиево" и към ветераните, служили с чест в защита на България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

С тази среща на поколенията пилоти и авиационни специалисти в авиобаза Граф Игнатиево е била отбелязана годишнината от въвеждането на въоръжение на самолети МиГ-29. 
Министър Каракачанов е посочил още, че придобиването на нови образци въоръжение и техника не отрича възможностите на МиГ-29. За да продължи неговото съществуване са в ход преговори за доставка на резервни части и допълнително оборудване за този самолет. "Проектът 8 плюс 2 самолета да бъдат в експлоатация за мен би бил полезен за Българската армия", е казал министър Каракачанов. "Докато аз съм министър на отбраната, ще подкрепям предложенията за възстановяването на всяка бойна техника, която може да бъде полезна за поддържане или увеличаване на способностите на въоръжените ни сили", е заявил той, цитиран в съобщението. 

Министърът на отбраната е наградил ветерани и военнослужещи от Военновъздушните сили, свързали живота си с въвеждането на въоръжение на изтребителя и със защитата на родното небе. Награди е връчил и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Той е изказал воинската си благодарност на ветераните, които са обучили поколения летци и авиационни специалисти, и на личния състав на ВВС за упоритостта, старанието и всеотдайността, с които служат на Родината. 

По повод годишнината министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, както и един от първите пилоти на изтребител МиГ-29 о.з. подполковник Георги Георгиев и старши лейтенант Александър Велинов - най-младият пилот, носещ бойно дежурство в авиобазата, са валидирали пощенска марка в блок. Представен е и филмът на Военния телевизионен канал "Магията МиГ-29", посветен на юбилея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във