Банкеръ Daily

Общество и политика

Красимир Живков не е назначавал и не е уволнявал никого в екоминистервството, подчерта Емил Димитров

"Красимир Живков не е работодател на никого в страната. През последните три месеца не е идвал с кандидатури за назначаване или уволняване." Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на брифинг в Народното събрание.

Димитров отговори на въпрос дали има данни, че задържаният в четвъртък зам.-министър на екологията Красимир Живков е оказвал натиск върху шефове на дирекции и тези хора, които не са се съгласявали, са били отстранявани.

"Попитах в министерството има ли отстранявани, оказа се, че в тази дирекция има една жена, която не се е занимавала с тази дейност, получила е слаба оценка миналата година. В страната той не може да уволнява и назначава, там назначават местните директори. Не съм наясно с това какво се е случило в миналото", обясни екоминистърът.

Той посочи, че не е редно да се коментират действията на прокуратурата. И допълни, че в четвъртък е изпратил екипи на три места да извършат проверки.

"Питахте ме дали ще искам оставката на г-н Живков, това премиерът може да го прави", каза Димитров и уточни, че не разсъждава в тази посока.

"Имах известно недоволство от работата на определени директори на териториални структури. Знаете, че и в Пловдив беше сменен и на Басейнова беше сменен, в Стара Загора беше сменен, в Хасково предстои пенсионирането му и обявяване на конкурс, в Русе предстои обявяването на конкурс, в Плевен е сменен, във Враца беше временно изпълняващ и отива на длъжността си,  в Монтана и на Перник също, както и един директор на Изпълнителната агенция по околна среда. Това са действия, които аз съм предприел. Затова вчера казах, че министърът и зам.-министърът се назначават от премиера и по предложение на премиера. Всички под тях са, за съжаление, моя отговорност. Друг не е разписвал заповеди", поясни той.

По думите на Димитров, той самият е може би единственият в екоминистерството, който би си тръгнал. 

Както "Банкеръ" писа, на 28 май заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души бяха задържани за 24 часа след мащабната спецакция, провела се в четвъртък на територията на цялата страна. Към момента са събрани много писмени и гласни доказателства за това, че зам.-министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Доказателствата сочат още, че той индиректно е оказвал натиск на служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които отказвали да съдействат били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството

Facebook logo
Бъдете с нас и във