Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кралев направи с чужда пита помен за БФС

Дългогодишният шеф на БФС Боби Михайлов излетя от съюза, без ръкостискане със спортния министър Красен Кралев. Кой ще го наследи на поста, ще стане ясно на конгреса на БФС, насрочен за 7 юни тази година.
S 250 14abe27c e227 4957 bcf0 2d07f77aa535

Измина повече от половин година от расисткия скандал на Националния стадион „Васил Левски“, довел до революционни промени в Българския футболен съюз. Цялата държава бе впрегната да търси „черната овца“, но поне засега разследванията удрят на камък. Нито МВР, нито прокуратурата се похвалиха с някакъв успех в борбата със закононарушенията във футбола, а от Националната агенция за приходите още не са обявили резултатите от ревизията си в съюза. От Министерството на младежта и спорта, макар и с няколкомесечно закъснение, все пак миналата седмица успяха да завършат своята проверка във футболната централа. Резултатите обаче далеч не оправдаха очакванията.

Спортният министър Красен Кралев назначи проверка на БФС в края на октомври 2019-а. Той бе категоричен, че всички злоупотреби в съюза ще бъдат открити, а извършителите ще си получат съответното наказание. Седем месеца по-късно

шумната акция срещу БФС се оказа бутафория.

Проверката, която бе определена от спортния министър като „изключително мащабна“, едва-едва изсмука от пръстите си едни грешни 150 хил. лева държавни пари, за които настоява да бъдат възстановени от съюза. Нещо повече – тези „злоупотреби“ бяха установени от журналистическо разследване още през ноември миналата година. С други думи „изключително мащабното“ разследване, което обеща Кралев успя да установи факти, които бяха отдавна известни, но не благодарение на проверяващите.

От спортното министерство откриха топлата вода, съобщавайки след края на проверката, че БФС е плащал с държавни пари за съоръжения, без реално да ги ползва. Става въпрос за наем на спортните съоръжения на стадион „Черноморец“ в Бургас за Европейското първенство за юноши през 2015 г. Тогава БФС и вече несъществуващият клуб на „Черноморец“ сключват сделка за провеждане на евромачове на стадиона в морския град, но такива не са играни там. „Надплатената“ сума по тази сделка наближава 143 хил. лева, които сега от министерството си поискаха обратно.

Числата, изнесени сега от ведомството, вече бяха оповестени в публичното пространство още на 22 ноември миналата година в резултат на журналистическо разследване. Понеже от спортното министерство не са открили нищо друго, което може да се счита като злоупотреба, проверяващите се хванаха за изнесените вече данни, като удавник за сламка, без дори да благодарят на колегите-журналисти.

За сметка на това както преди, така и сега

ръководството на БФС продължава да проявява инат

и държи на позицията си, че съюзът не е харчил нецелесъобразно държавни пари. От футболната централа дори обявиха, че разполагат с нужните документи, които да докажат изрядността на действията им. По всичко личи, че БФС няма да се даде без бой и казусът ще трябва да се реши по съдебен път.

В резултатите от проверката на спортното министерство се казва още, че няма нарушения в разходването на средства за тренировъчни лагери, но се отбелязва, че хотели, свързвани с футболните босове Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев, са приемали футболисти по време на такива лагери.Тази информация сама по себе си отново е овехтяла и отново е вследствие на журналистически разкрития, които се появиха на бял свят още миналата година.

И докато от спортното ведомство все пак отново открехнаха вратичката по казуса "БФС",

от проверките на разследващите органи не се е чула и думичка.

Футболната централа скоро ще трябва да избира нови шефове, а държавата още не е отговорила какво им беше лошото на старите (освен че под тяхното ръководство българският футбол тотално катастрофира). По информация на "Банкеръ" срещу съюза все пак има образувано досъдебно производство, което е под ръководството на Специализираната прокуратура, но изглежда, че все още не е приключило. От НАП пък възложиха ревизия на БФС за установяване на задължения по Закона за ДДС, но също няма данни тя да е завършила.

Съдейки по медийното затишие около скандалите в Българския футболен съюз, изглежда, че властта за пореден път е вдигнала много шум за нищо, а акциите във футболната централа са били въздух под налягане. Едва ли обаче може да се спори за едно – БФС далеч не е цвете за мирисане. Проблемите около българския футбол са толкова много, че са достойни за задълбочени дискусии, каквито са по силите на един Национален оперативен щаб например. Но управляващите, и в частност спортното министерство, трябва да осъзнаят, че „ако на сцената виси пушка, тя трябва да гръмне“. Всичко останало е една грандиозна пунта мара, която рано или късно ще ни струва скъпо.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във