Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРАЯТ НА ЗАГАДКАТА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Преговаряхме с Нова телевизия да излъчваме Хъшове в нейния ефир, мислейки, че след обявената смяна на собствениците новите ще работят по схемата рейтинг - висок интерес - рекламодатели. Първоначално българската им представителка прояви голям интерес към предложението ни и каза, че ще се консултира с тях в Гърция. Какво излезе после? Появи се някакъв човек, който се представя за юрист на телевизията, и заяви, че за да ми разреши да излъчвам предаването си в нейния ефир, трябва да му снасям по 5000 г. марки на седмица. Отговорих му, че не съм кокошка да снасям. Де юре телевизията може да има нови собственици, но де факто май няма.


В началото на май това изявление на хъша Слави Трифонов, след преговорите му с ръководството на Нова телевизия, събуди отново интереса към една от най-големите загадки на българския медиен пазар - собствеността върху Нова телевизия. Думите му за пореден път подхраниха подозренията, че в нея всичко продължава да се контролира от създателя й и пръв собственик Дарко Таминджич.


Три месеца по-късно мистерията изглежда разбулена. Медийните фирми на Таминджич минават в ръцете на гръцката компания Антена тв, част от империята на тамошния милиардер Минос Кириаку. Сто процента от Нова телевизия - първи частен канал АД и от фирмата Мултимекс И.Д. АД, носител на лиценза й за разпространение над столицата, както и 94% от Радио Експрес АД, също контролирано от сърбина, станаха собственост на гръцката групировка срещу 3.7 млн. долара. В рамките на три месеца промените в собствеността трябва да бъдат отразени в регистрацията на дружествата.


Връзката Нова телевизия - Антена тв датира от 1 ноември миналата година и се роди покрай неуспешното им участие в конкурса за първа частна телевизия. Тогава представителката на елините у нас и управителка на местното им дружество Антена България ЕООД Силва Зурлева обяви, че Кириаку и Антена тв са придобили 70% от акциите на Нова телевизия, а мистериозният сърбин Таминджич е останал едва с десет. Последвалите събития хвърлиха дебела сянка на съмнение върху достоверността на тези твърдения, като подсказаха, че сделката по-скоро цели да изчисти телевизията от лошия имидж, който познатият на правосъдието сърбин й придава. По-късно се разбра, че според предварителния договор най-голямата гръцка медийна групировка ще стане мажоритарен акционер в Нова телевизия само ако тя спечели лиценза за първа национална частна телевизия. Дни преди огласяването на покупката репортерските касетофони записаха мнението на министър-председателя Костов, споделено на ухо с лидерката на сините депутати Екатерина Михайлова по време на пресконференция в парламента. В него Костов в прав текст се оплака на съпартийката си, че директорът на Нова телевизия Стефан Димитров го е излъгал с уверенията, че Таминджич вече не притежава медията и затова Нова тв губи шансове да спечели надпреварата. Така освен че падна зад борда в надпреварата за първа частна телевизия, Нова тв остана и без лиценз до април тази година. Тогава Националният съвет за радио и телевизия (НСРТ) й разреши да разпространява програмата си в цялата страна по кабел и чрез сателит. А самата Зурлева призна, че до този момент Антена-България не е контролирала 70% от капитала й. Според нея гръцките собственици на Антена-България ЕООД изчаквали официалното връчване на този лиценз, както и на далекосъобщителния от Държавната комисия по далекосъобщенията и тогава щели да пристъпят към съвместна работа в телевизията. Тези думи доста рязко се разминаха с изявленията й от ноември миналата година. По силата на подписания договор двете дружества се кооперират, като Нова телевизия прехвърля 70% от капитала си на гръцката корпорация - заяви мениджърката в деня на сделката - 1 ноември. - По този начин тя (б.ред. Антена тв) придобива контрола върху управлението на телевизията. Най-отговорно заявявам, че известни промени ще се извършат само в съвета на директорите на медията. Това е неизбежно при промяна на собствеността. Промените обаче не включиха в състава на новия съвет тогава представител на Антена - България. Това става едва през април тази година.


Сега вече Зурлева признава, че в телевизията започват истинските промени. В края на юли и началото на август в България бе целият мениджърски състав на гръцката телевизия Антена начело с един от членовете на фамилията Кириаку.


Големи промени ще настъпят в ръководството на медията след общото събрание на акционерите на 25 септември. - Тогава в програмното управление на телевизията освен Стефан Димитров ще се включи и гръцки мениджър, който ще живее постоянно в София - призна пред БАНКЕРЪ Силва Зурлева.


Веднага след огласяването на сделката на 4 август тя съобщи, че правомощията на доверените на Таминджич членове на управителния съвет Димитър Панчев, Албена Колева и Борис Костов са отнети. Всъщност не е истина, че сме уволнили Борис Костов от длъжността художествен директор - допълни новата мениджърка. - Той в нито един момент не е имал действащ договор с телевизията, а е работил по устна договорка с Таминджич. Но нас това не ни засяга.


На хората на Таминджич им е отнето и правото да коментират ситуацията в телевизията. Дори изпълнителният директор Стефан Димитров избягва обяснения по темата. Само Силва Зурлева е оторизирана да дава информация за бъдещето на Нова тв - заяви Димитров часове след продажбата. В телевизията обаче са сигурни, че тя ще разчита много на композитора и в бъдеще. Двамата са навсякъде заедно и тя се допитва за мнението му по всички въпроси - издават оттам.


Очевидно ситуацията в настоящия момент доста се е променила спрямо тази отпреди месец, когато Зурлева бе в ролята на безгласен свидетел на скандала между Нова телевизия и собствениците на кабелни мрежи в страната, които я бяха изключили от менюто си за близо три седмици поради финансови разногласия. Тогава становищата на телевизията по спора се даваха от Димитър Панчев и Стефан Димитров, а не от Зурлева, макар че по официални данни ръководеното от нея Антена България ЕООД е държало 70% от собствеността на Нова тв. Зурлева отказваше коментар по тази тема, както и преди това за преговорите с Хъшове, което не значи, че исканията спрямо кабелните оператори не са наложени именно от византийския собственик.


По онова време представителката на новите собственици не бе наясно дали телевизията е приключила изминалата финансова година с печалба или загуба. Отново единствено Панчев и Димитров имаха право да изразят мнение по въпроса, без да се обвързват с конкретни цифри. Панчев се престраши дотолкова, че да отбележи, че Нова тв е приключила периода с печалба, макар и малка. Странно, сякаш в това акционерно дружество никой не е чувал за Закона за счетоводството и за задълженията да се публикуват балансите му. Пък и защо да го правят, след като са доста близки с упражняващите властта и едва ли някой би им потърсил отговорност.


Сега новата управителка на НТВ Силва Зурлева твърди, че със смяната на собствеността телевизията се готви за участие и таи надежди за победа в следващия конкурс - за честотата, на която се излъчваше руската телевизия (ОРТ).


Въпреки добрите новини на кръгъл час от Нова тв, слуховете около нея са повече от смущаващи. Ако и на предстоящия конкурс за честотите на ОРТ, за който кандидатите ще подават документи до 1 септември, Нова тв не получи жадувания национален лиценз, програмата й ще бъде свита до шест часа - само игрални филми и сериали. Зурлева обаче отрича мрачните перспективи. Ние се готвим да спечелим, но дори и при негативен резултат имаме лиценз за кабелно и сателитно покритие, което ни позволява да достигаме до около 50% от зрителите. Все пак при неуспех вложенията няма да са същите.


Освен това Нова тв понесе жесток удар след появата bTV, когато я напуснаха доста от утвърдените в нея лица. Както е известно, Виктория Бехар вече се обучава с първата група постъпили в bTV, но се говори, че натам поемат и репортерките Габриела Наплатанова и Гена Трайкова. Промени предстоят и в спортния отдел. Сигурно е, че футболният репортер Борис Календеров и баскетболната спецка Даниела Сеизова преминават в телевизията на Рупърт Мърдок под ръководството на познатия от екрана на БНТ Красимир Минев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във