Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРАЯТ НА РОМАНТИКАТА...

Едва ли някой толкова бързо е забравил влудяващата с мащабите на своите надежди за печалба стихийна и затова напълно неорганизирана търговия с акции, затихнала по съвсем естествен начин в края на 1995 година. Може би именно тогава умря българската мечта. И именно затова е резонен въпросът - ще се намери ли някой, който да извади от нафталина старите книжа?


В интерес на истината трябва да признаем, че двете софийски фондови борси - СФБ и ПБФБ, бяха въвели сравнително добре изпипани и доста сурови вътрешни правила за допускане на акции до търговията. На ПБФБ се използваше методът за листиране, докато на СФБ бяха организирани три пазара: регулиран, свободен и за нестандартни поръчки.


В същото време на 14-те провинциални фондови борси цареше пълен хаос и абсурден произвол. Точно на тези борси се изтъргуваха и повечето от акциите на т.нар. пирамиди - Ийст-уест интернейшънъл, Лайфчойс и Демос. Това бе възможно по две основни причини: пълната некомпетентност на провинциалните дилъри и собственици на борси, и второ, безумното им себелюбие - на всяка цена да надминат софийските си конкуренти в оборота. Резултатите са печални, въпреки че най-амбициозните избягаха преди финала. Например шефът на прочутата в миналото фондова борса Болкън ексчейндж, Стара Загора, изчезна с любовницата си към Австрия, задигайки и уставния фонд на тържището, предвидливо обърнат в долари.


Въпреки всичко, въпреки своята самобитност, трябва да подчертаем, че по онова време набиращият сили български фондов пазар не страдаше от липса на капитализация. Проблемът му бе в качеството на предлаганата хартия. Значителна част от търгуваните акции не бяха просто некачествени, те бяха чист боклук, тъй като емитерите им не отговаряха дори на най-елементарните тогавашни български счетоводни стандарти.


Впрочем вина за това не носят емитентите. Цялата отговорност пада върху тогавашните управници на България - министри и депутати, които до 1995 г. не успяха да изготвят и приемат необходимите закони, които да цивилизоват вторичната търговия с акции и облигации и да разграничат първичното от вторичното предлагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във