Банкеръ Weekly

Колонцифър 2013-а

Краят на една луда година

Ако искаш да опознаеш човека, дай му власт и му гледай сеира! Така звучи неопровержимата народна мъдрост...


През отиващата си 2013-а политиците трудно получиха и никак не заслужиха доверието на гласоподавателя. Така и пъзелът се обърка, и възелът около политическия врат се стегна.


Ако президентът Росен Плевнелиев все пак реши да върне първия бюджет на кабинета Орешарски, политическата 2013 г. ще бъде белязана с още една първица - депутатите ще трябва да си развалят коледния кеф, за да гласуват ветото на държавния глава. Засега знаем само, че Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за таксата върху ВЕИ .


Иначе останалите събития, белязали годината, ги знаят, уви, и децата по света и у нас: оставка на правителството на Бойко Борисов през февруари под натиска на протести, служебен кабинет начело с дипломата Марин Райков и предсрочен парламентарен вот на 12 май тази година, довел до сформиране на експертното правителство на премиера Пламен Орешарски с мандата на БСП и подкрепата на ДПС. И пак протести и окупация - вече под прозорците на новата власт...


Генерала и неговата армия

Бойко Борисов, лидер на партия ГЕРБ и премиер, подаде оставката на 87-ото правителство на България (избрано на 27 юли 2009 г.)на 20 февруари 2013 година. Причината - протестите, започнали в края на януари тази година и обхванали над 30 града в страната. Първоначално те са породени от високите сметки за електричество и насочени срещу електроразпределителните дружества (монополисти на държавно регулирания пазар за електроенергия). Впоследствие негодуванието на хората се обръща срещу политическата система. Кървав сблъсък между части на МВР и протестиращи на 19 февруари, както и самозапалването на младия Пламен Горанов пред сградата на общината във Варна са официални мотиви за преждевременно сдадената от Борисов власт. Според неофициалната версия обаче в нощта на 19 срещу 20 февруари Генерала е бил помолен учтиво от US-дипломати у нас да стори това срещу обещание за подкрепа на следващото правителство на България. Очакванията са били то е да отново на ГЕРБ. Чуждестранни медии коментираха оставката основно с констатацията, че още едно правителство, прикачено към еврото и защитаващо надценения си обменен курс, е гризнало дръвчето. Което напомняло, че икономическата и социалната катастрофа в европейската Дъга на депресията непрекъснато се влошава. А турската преса, естествено, акцентира върху изказването на Борисов, според когото тогавашният лидер на ДПС Ахмед Доган е поръчал убийството му.


Преди назначаването на кабинета Райков вестник Файнейшъл Таймс предположи, че тъй като нито една от основните партии не желае властта, президентът Плевнелиев ще свика експертно правителство. Това бе по-скоро констатация - за всички бе ясно, че 41-вият парламент не може да излъчи друг кабинет. Не и без Борисов. А той на 20 февруари в НС рече: Властта ни е дал народът, днес му я връщаме. Не мога да гледам как полицаи бият. Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламента ограден - това не ни е цел, нито изгода, ако трябва да се пазим от хората.


Пътят към служебното правителство и предсрочните избори бе открит.


Осемдесет и осмото правителство на България начело с дипломата Марин Райков бе назначено като служебно с указ № 56 на президента Росен Плевнелиев на 13 март 2013 година. Мандатът му бе прекратен на 29 май 2013-а с избирането на новия Министерски съвет. Държавният глава даде висока оценка на 78-дневния служебен премиер. От своя страна той обобщи, че е наследил оковите на един рестриктивен бюджет (въпреки че сетне бащицата на нацията върна актуализацията му), разсекретил е почти 200 договора в сектор Енергетика, че правителството е увеличило безвъзмездната помощ за саниране на жилища, че е раздало кредити на над 350 компании по програма Джереми на обща стойност над 200 млн. лева.


С прегръдки и целувки държавният глава се сбогува със служебния премиер и правителството, което създаде. Вследствие на което Райков бе откомандирован от Париж, за да отиде на същата длъжност като първи наш дипломат в Рим.


Експертът Орешарски под огъня

Със свой указ президентът Плевнелиев разпусна 41-вото НС на 15 март и насрочи извънредни избори на 12 май. В деня за размисъл - 11 май, по обед влиятелна частна телевизия изстреля новината, че ДАНС и прокуратурата са хванали фалшиви бюлетини в печатница на активист от ГЕРБ. В 17 часа Софийската градска прокуратура (СГП)наруши мълчанието си и излезе с лаконично прессъобщение: 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини са открити в печатница Мултипринт - Костинброд, извън количествата по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетини. След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) СГП е образувала досъдебно производство за престъпления.


Последваха стрели отляво и отдясно - за манипулиран вот и неговата невъзможност... На 14 октомври 2013 г. СГП повдигна обвинение на Росен Желязков - бивш главен секретар на Министерския съвет (МС), за престъпление по служба. И така един чиновник изгърмя като бушон, тъй като не бил изпълнил служебните си задължения и не е проконтролирал изпълнението на договор № МС - 83/27.04.2013 г. за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване. Оттогава - тишина.


От дъжд на вятър някой бабаитлия заговаря как по същата престъпна схема Плевнелиев е бил избран за президент в края на 2011-а. И толкова. Документи за това категорично липсват.


Факт е обаче, че след изборите на 12 май ГЕРБ получи 1 081 605 гласа и 97 мандата (днес те са 95, след като двамина гербери станаха независими депутати). 30.53% от гласувалите подкрепиха партията на Борисов. Коалиция за България взе 942 541 гласа и 84 мандата при вота на 26.61% от имащите право на глас. За ДПС традиционно до урните отидоха 400 466 поддръжници, или 11.31% от българския електорат, вследствие на което партията, начело на която вече е Лютви Местан, взе 36 депутатски мандата. Четвъртата сила в настоящия 42-ри парламент - Атака, има 23 избраници, след като за нея бюлетините си подадоха 258 481 избиратели, което е 7.3 на сто от подадените на парламентарния вот гласове.


Така към днешна дата формално БСП и ДПС имат 120 депутати. Но Делян Пеевски не идва на работа след избора му за шеф на ДАНС и последвалото отстраняване и така мнозинството разполага със 119 гласа. По този начин често крепеният от Волен Сидеров кворум и вземането на решения стават по-прогнозируеми. Защото, каквото и да си говорим, огорчените гербери едва ли са отишли в най-затънтените в пленарната зала банки, без да са спазарили своите ходове. Що се отнася до осребряването им, то едва ли някога ще стане ясно. Така е било, така и ще бъде.


Междувременно под шумни протести, започнали буквално на третия ден от сформирането на кабинета, 89-ото българско правителство, оглавявано от Пламен Орешарски, се опитва да промуши България в объркания свят...


Тук е редно да припомним, че президентът Плевнелиев подкрепи публично протестиращите още в началото на лятото и свали доверието си към кабинета. Нищо особено, но за опозиционната пропаганда свърши работа. После върна актуализацията на бюджета Дянков, което всъщност бе политика на инат. Назначи в правния си съвет семплия, но напорист юрист доц. Кристиян Таков, който основно надъхваше студентите окупатори в протестите им доскоро.


През това време кабинетът прие пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Може и да е популистко, но пенсии и надбавки за деца тръгват поне малко нагоре. А спорните енергийни проекти говорят за политика, ориентирана към бъдещето.


Атентат срещу Доган, ДПС жертва Бисеров?

2013-а бе белязана също с опит за атентат срещу Ахмед Доган. Нападението бе извършено на 19 януари, по време на национална конференция на ДПС в зала №1 на НДК в София. На 22-ата минута от речта на лидера мъж насочи газов пистолет срещу Доган. Дали стрелецът Октай Енимехмедов е имал наистина за цел да застреля един от знаковите политици на прехода у нас, тепърва ще се изяснява. Делото за опит за убийство продължава. Съдът заличи Доган като свидетел заради развита депресия след случая. Разпитани бяха Лютви Местан, който на същата конференция оглави партията, а Доган стана неин почетен председател. Като свидетел в съда се яви и доскорошният заместник-председател на ДПС Христо Бисеров.


По ирония на съдбата на 7 ноември Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров.Тук любопитното е, че три дни преди това с лаконично съобщение от ДПС обществеността бе информирана как Бисеров по лични причини напуска замшефското място в партията, в парламента и депутатството. С което той тутакси се сбогува с имунитета си.


Ето какво казаха тогава от прокуратурата: На 6 ноември 2013 г. следобед главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДА Национална сигурност (ДАНС)писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система. Информацията касае лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица. Последвали са извършване на влогове (срочни депозити), теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови)... Досъдебното производство е образувано на 7 ноември, 2013 година.


Версиите за Сивия кардинал на СДС и ДПС са силно противоречиви. Темида ще каже своята дума по казуса. Според една от версиите Бисеров ще се окаже невинен. Според друга обаче той е бил жертван от Доган по две причини. Първо, защото бизнесът му в енергетиката настъпил интереси на ръководни кадри от движението. Второ, и не по-малко важно, защото скоро подобни сериозни проверки щели да тръгнат и срещу фирми на Бойко Борисов. Казват, че Делян Пеевски бил имал куража да стартира подобна акция, ако бе станал шеф на ДАНС.


Само че не стана. Защото тръгнаха протести, които Борисов подкрепи.


Е, както е казал народът: Бог дал, Бог взел!


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във