Банкеръ Daily

Общество и политика

Край на анти ковид ограниченията, маските остават пожелателни

От днес отпада извънредната епидемична обстановка в страната, а някои противоепидемични мерки остават пожелателни. Извънредната епидемична обстановка беше въведена в България през май 2020 г. с решение на Министерския съвет. Обявяването й беше свързано с епидемичното разпространение на COVID-19 и съществуващата непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

От днес се отменя изискването за задължително носене на защитна маска за лице в закритите обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, включително и във висшите училища, забраната за свиждания в болниците и в заведенията за социални услуги.

Също от днес се преустановява работата и финансирането на ковид зоните, които бяха открити в близост до медицински центрове. Носенето на защитни маски остава пожелателно за местата, на които се струпват много хора. Дезинфекцията, редовното проветряване и спазването на физическа дистанция също са препоръчителни, припомни преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Отпада и разделянето по цветови зони на държавите, съгласно което досега се определяше редът за влизане в България. От днес до 15 май 2022 г. ще се изисква за всички лица, независимо от държавата, от която пристигат в България, да представят валиден цифров ковид сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни. Лицата, които не представят поне един от тези документи, ще се допускат на територията на страната и ще се поставят под 10-дневна карантина.  Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в България. Ако резултатът от теста е отрицателен, карантината се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във