Банкеръ Daily

Елена Йончева:

Крахът на върховенството на закона в България ще бъде обсъден в Европейския парламент

"Крахът на върховенството на закона в България ще бъде обсъден в Европейския парламент. Това е голям пробив". Това каза пред БНР евродепутатката от Европейските социалисти и демократи/БСП Елена Йончева, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, в която ще се проведе дискусия за състоянието на върховенството на закона в България. Обсъждането ще е в началото на септември. Тя уточни, че това ще се случи въпреки съпротивата на ЕНП и на ГЕРБ. 

"Това не е регулярна дискусия. ЕНП нямам информация да е подкрепила нито внасянето на такава точка, нито провеждането на такава дискусия", посочи тя.

Елена Йончева заяви, че е получила уверението от комисар Вера Йоурова, че България продължава да бъде наблюдавана от Европейската комисия за спазване на върховенството на закона. "Фактът, че тази точка влезе в дневния ред и ще бъде обсъждана, доказва, че Механизмът за сътрудничество и проверка не е отпаднал и ние продължаваме да бъдем наблюдавани", подчерта тя.

По думите на евродепутатката кризата с корупцията и със свободата на медиите няма да бъде преодоляна изведнъж, след като си отиде правителството на Бойко Борисов. "Тепърва битката ще започва, независимо кои сили дойдат на власт. Това ще изисква едни постоянни усилия и в София, и в Брюксел", коментира тя.  

Йончева съобщи, че евродепутати са подписали писмо до Шарл Мишел - председател на Европейския съвет, в което настояват да бъде обвързано върховенството на закова в България с многогодишната финансова рамка. "ЕНП не може дълго да си затваря очите пред случващото се в България и пред липсата на върховенството на закова в България, защото самото ЕНП се дискредитира", коментира още Елена Йончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във