Банкеръ Weekly

Общество и политика

Крадци на самоличност изпращат хиляди имейли

От 20 март в страната е активна СПАМ атака, при която на общ принцип са разпратени стотици хиляди електронни писма до потребители на български мейл провайдъри, съобщава МВР.

Фишинг мейлите са еднотипни по съдържание, претендират, че са разпратени от името на различни банкови институции, извършващи търговска дейност на територията на страната. В съобщенията фигурира линк, който приканва получателите да въвеждат оторизационните си данни от акаунти за електронно банкиране (потребителски имена и пароли) или финансови платежни инструменти (данни от дебитни и кредитни карти) под претекст, че се извършват профилактични действия от името на финансовите институции.

ГДБОП апелира към необходимото внимание при получаването на фалшиви непоискани търговски съобщения. Най-важното е да не се предоставят лични и други данни. Всички финансови институции, осъществяващи търговска дейност на територията на страната, нямат практика да изискват подобен тип данни по описания начин.

Вестник "БАНКЕРЪ" припомня на потребителите на финансови услуги в интернет, че банките не изискват данни от клиентите си с директен активен (т.е. позволяващ натискане) линк в писмо. Освен това кореспонденцията с тях винаги идва от официални имейл адреси, а не от безплатни сайтове за електронна поща. При съмнения потърсете контакт по телефон или на живо в банков клон. Служителите със сигурност ще могат да потвърдят дали става дума за легитимно писмо, или за опит за измама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във