Банкеръ Daily

Позиция на Съюза на демократичните сили:

Крачка назад за еврото означава служебна победа за Кремъл и техните проводници у нас

Съюзът на демократичните сили призовава управляващите да не проявяват никакво колебание за присъединяването ни към еврозоната. "Както многократно сме заявявали в официални позиции, това е задължителна стъпка по пътя към догонване на развитите държави и постигане на европейски стандарт на живот", се казва в позиция на формацията.

В документа пише още: "Ако сега, когато сме изпълнили всички критерии от Маастрихт, пропуснем момента, едва ли в близкото десетилетие ще имаме нова възможност да станем част от ядрото на Европа. Очевидно е, че скоростта на развитие на страните в еврозоната е по-висока от тази на останалите. Ако наистина има съгласие, че не искаме да сме в периферията, защо е този вой против минаването ни на първа европейска скорост?"

От СДС посочват още, че националният интерес на България е да стане част от еврозоната. И около него трябва да се обединят най-важните фактори в държавното управление. Вътрешнополитическите различия не бива да пречат на просперитета на държавата.

В тази връзка, всички проевропейски сили в България трябва да обединят усилия и да не допуснат мисията на проруското лоби да ни отклони от влизане в еврозоната, да бъде успешна, посочват от синята партия. Според тях България отново е изправена пред съдбовен избор.

„Абсолютен консенсус“ нямаше в обществото и за присъединяването ни към НАТО и ЕС, но СДС, като управляваща тогава партия, пое своята историческа отговорност и благодарение на това, сега България е част от обединена Европа, а не от Евразийския проект", се припомня в позицията.

СДС категорично подкрепя усилията на правителството за еврозоната и ги приема като продължение на започнатия от тази политическа формация път за окончателното превръщане на България в модерна европейска държава.

От партията подчертават, че отстъпление от тази позиция би било предателство на националните интереси и идеали. "Крачката назад означава отказ от поемане на отговорност и служебна победа за апетитите на Кремъл и техните проводници у нас", пише още в документа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във