Банкеръ Daily

Общество и политика

КПКОНПИ с иск за отнемане на имущество на Стоян Александров и на Иво Прокопиев

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) внася в съда иск за отнемането на имущество за над 10,8 милиона лева срещу бившия финансов министър Стоян Александров и свързани с него лица.

С друго свое решение от днес Антикорупционната комисия ще иска да бъде отнето на имущество за не по-малко над 450 хиляди лева от бизнесмена Иво Прокопиев и неговата съпруга. 

Разследването срещу Александров е за извършването на банкови сделки без съответно разрешение, от което са получени значителни неправомерни доходи, както и за данъчни престъпления.

Миналата година прокуратурата обвини финансиста, че от ноември 2002 до февруари 2015 година е давал заеми срещу годишна лихва в размер на 14% до 18% в българска и чуждестранна валута на общо 61 физически и юридически лица. Пак, без да има право на това, Александров е предоставил и общо 13 кредита в лева и евро.

Антикорупционната комисия иска отнемането на офиси, складове, жилища в различни градове, игрална зала с коктейл-бар, лек автомобил и  дружествени дялове и парични средства по сметки в различни банки до претендираната сума от над 10 милиона.

По отношение на Иво и Галя Прокопиеви Антикорупционната комисия иска отнемането на пари и акции, вкл. такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург, за малко под половин милион лева.

Това е поредно искане срещу имущество на семейство Прокопиеви. "По нито едно от производствата, отнасящи се до Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на „Икономедиа“ АД", уточняват от КПКОНПИ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във