Банкеръ Daily

Общество и политика

КПКОНПИ проверява назначаването на Момчилова в СЕМ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество проверява евентуална несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ.

От Антикорупционната комисия съобщават, че поводът за това е постъпил сигнал от председателя на СЕМ, според който към датата на издаване на указа Момчилова е била едноличен собственик на капитала на „ПЛАН ЦЕ“ ЕООД, което е в противоречие с изричните забрани на Закона за радиото и телевизията. 

За проверката са изискани документи от Търговския регистър и от СЕМ. От Администрацията на Президента е изискана и декларацията на Соня Момчилова, подадена при назначаването й. Съгласно Закона за радиото и телевизията, преди встъпване в длъжност членовете на Съвета подписват такава декларация, в която потвърждават, че отговарят на изискванията на закона. 

Ако сигналът е основателен и към момента на издаване на указа Момчилова е била собственик на капитала на търговско дружество, правомощие на Комисията е да установи с решение тази несъвместимост и да изпрати решението на органа по назначаването й за предприемане на съответни действия, уточняват от КПКОНПИ.

Припомняме, че на 27 юли президентът Румен Радев издаде указа, с който назначава Соня Момчилова за член на СЕМ на мястото на подалата оставка Ивелина Димитрова. 

Дни след това председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева заяви, че назначаването й противоречи на Закона за радиото и телевизията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във