Банкеръ Daily

Общество и политика

КПКОНПИ нахлу в Община Стара Загора заради обществени поръчки

Служители на Антикорупционната комисия проверяват Община Стара Загора заради сигнал за нарушения при две обществени поръчки за над 84 милиона лева.

Поръчките са на общинското дружество "Тролейбусни и автобусни превози" по две европейски оперативни програми.

Първата е за доставка на 55 нови дизелови автобуси за над 35 милиона лева, а втората за 33 електрически автобуси, зарядни и трансформаторни станции за близо 50 милиона лева.

КПКОНПИ проверява сигнал, че лица на висши публични длъжности в Общината са получили материални облаги с цел избор на конкретен изпълнител.

Служителите на Антикорупционната комисия започнаха проверката днес по обяд. Освен Община Стара Загора, те инспектираха и общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“. От дружеството заявиха, че на място са били 7 проверяващи. От пресцентъра на община Стара Загора уточниха, че служителите ѝ оказват пълно съдействие на проверяващите.

Подобен случай Комисията проверява и във Варна - на стойност 85 милиона лева, като и там става дума за обществени поръчки за доставка на превозни средства за градския транспорт.

До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник – кмета и от кмета на общината Иван Портних.

Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления, посочват в официална позиция от КПКОНПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във