Банкеръ Daily

Общество и политика

КПКОНПИ иска отнемане на имущество за 406 млн. лв. от Божков

Антикорупционната комисия иска отнемането на незаконно придобито имущество на стойност малко над 406 милиона лева от намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и свързани с него лица.

Исковете ще бъдат внесени в различни окръжни съдилища в страната, уточняват от Комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. В исковите молби са включени 36 недвижими имота и 7 моторни превозни средства.

279 299 803 лева и 33 стотинки се претендират от Васил Божков по искова молба, която ще бъде внесена в Софийския градски съд – това е най-голямата искова молба. Тя е продължение на разследването срещу него, че в периода 2014-2020 година е ръководил организирана група за множество престъпления.

Иска се отнемането и на моторна яхта с пазарна стойност 41 000 лв., моторна лодка с пазарна стойност 1 100 000 лв. и на самолет с пазарна стойност 34 000 000 лева.

От разследвания за 19 престъпления Васил Божков и свързани с него лица се претендират и 31 недвижими имота - апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда - отново в столицата, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция и недвижими имоти в Париж, изброяват от комисията "Цацаров".

Facebook logo
Бъдете с нас и във