Параграф22 Daily

Общество и политика

КПКОНПИ иска близо 1,2 млн. лева от бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров

КПКОНПИ е предявила иск за 1,163 000 лв. срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, гласи неофициална информация. Делото за конфискация е насрочено за февруари 2010 г. в Софийски градски съд.

Както е известно, срещу ген. Киров има две дела по обвинение за длъжностни присвоявания за общо 10 млн. лева, освен това бившият разузнавач №1 има и условна присъда за разгласяване на държавна тайна.

Според прокуратурата присвояваните пари били представяни като разходи за дейност на службата, която обаче е била преустановена след присъединяването на България към ЕС. Въпреки спирането на дейността, за нея всеки месец са били  харчени суми от порядъка на 80 000 евро или 100 000 долара. Доказателства как са били изразходвани средствата няма.

На свой ред бившият шеф на разузнаването обясни, че е изразходвал парите при най-висока секретност, и по тази причина няма следа в архивите. Едно от делата срещу него трябваше да започне на втора инстанция във Военно -апелативния съд (ВАпС) през лятото, но бе отложено за шест месеца заради влошеното здравословно състояние на ген.Киров.

Това бе причина тогава да се отложи и другото дело за присвояване на около 5 млн. лева, което вече е във Върховния касационен съд (ВКС). По същото дело Киров вече има издадена присъда от 10 години лишаване от свобода. Прокуратурата протестира пред ВКС срещу отлагането на делото, като се мотивира, че военните съдии са се позовали на съдебно-медицинска експертиза за заболяването на ген. Киров, направена във връзка с делото във ВАпС.  Според обвинителите нямало заверен препис на експертизата, освен това не било ясно как е определен срокът за спиране от шест месеца.

Преди дни ВКС е уважил протеста на прокуратурата и е отменил определението на военните съдии, с които делото е спряно до 18 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във