Банкеръ Daily

От днес

КПКОНПИ е с нов временен председател

Антон Славчев, временен председател на Антикорупционната комисия.

От днес Антикорупционната комисия - КПКОНПИ, е с нов председател.

Временно поста заема досегашният заместник - председател Антон Славчев, а Сотир Цацаров се връща в  прокуратурата, която ръководи седем години до избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Антон Славчев за втори път оглавява временно комисията. Той беше начело на антикорупционния орган и през 2019 година след скандала с терасата на тогавашния председател Пламен Георгиев.

Смяната на Сотир Цацаров беше един от приоритетите, около които се формира настоящата четворната управленска коалиция. Тази смяна трябваше да стане чрез закон, но такъв все още не е внесен за обсъждане в Народното събрание.

Цацаров заяви своята оставка от ръководния пост в КПКОНПИ още в средата на месец януари с условието, че ще напусне комисията от 1 март. В началото на февруари парламентът прие оставката му. 

От днес той ще се върне като редови обвинител във Върховната касационна прокуратура, след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет взе решение това да се случи веднага, след като влезе в сила освобождаването му от антикорупционната комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във