Банкеръ Daily

Общество и политика

КПКОНПИ: Диалог с лидера на ГД "БОЕЦ" е недопустим, блокадата е незаконна

Антикорупционната комисия излезе с позиция, след като тази сутрин група граждани, водени от Георги Георгиев, лидер на ГД „БОЕЦ“, блокира за около час служебния вход на сградата на КПКОНПИ. Протестиращите поискаха среща с ръководителя на комисията и бивш главен прокурор Сотир Цацаров. 

"Блокадата на сградата е извършена в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите, по начина, по който такива действия бяха предприети досега по отношение на Министерство на правосъдието и на Централната избирателна комисия. Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места", се казва в позицията на Антикорупционната комисия.

По повод твърденията на "БОЕЦ", че сигналите им за корупция, изпратени до Сотир Цацаров, са останали без разглеждане, КПКОНПИ казва, чее от началото на годината там са постъпили два сигнала за корупция за лица, заемащи висши публични длъжности. По единия се осъществяват съответни оперативни действия, а по другия проверката е прекратена, тъй като от посочения подател /ГД „БОЕЦ“/ категорично са отрекли авторството на сигнала.

"Основната причина, поради която какъвто и диалог с този гражданин е недопустим, е видна от (...) фотографии, които са публично достъпни в интернет пространството", се казва още в позицията на Комисията, визирайки снимки на Георги Георгиев с премиера Бойко Борисов, председателя на ВКС Лозан Панов и ексбанкера Цветан Василев. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във