Банкеръ Daily

Тошко Йорданов:

Ковачевски обезмисля заседанието по Френското предложение за РСМ

"Преди минути Ковачевски в Македония е направил изявление, че отхвърля Френското предложение" - коментира Тошко Йорданов от ИТН по време на заседанието на парламентарната Комисия по външна политика.

На него външният министър Теодора Генчовска запозна депутатите с проекта на Протокола за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония.

"Сега ще преведа този изключително чужд език – с огромни усилия ще го преведа, но ще дам всичко от себе си" – посочи Тошко Йорданов и зачете чуждестранната медия, без да я цитира.

Пред нея министър-председателят на Република Северна Македония - Димитър Ковачевски казва: "Що се отнася до френското предложение, то е неприемливо за нас. Приемливо би било, ако в това предложение се съдържа чиста формула за македонски език в преговорната рамка и ясна защита на македонската националност. Историческите искания не могат да бъдат част от преговорната рамка."

След като прочете цитата, Тошко Йорданов коментира: "Току-що македонците обезсмислиха до голяма степен това, което сега обсъждаме. Ковачевски накрая завършва, че Френското предложение е в неприемлива форма за него, за председателя на тяхното събрание, за гражданите на Македония –  защото гражданите" трябва да бъдат спокойни".

По думите на народния представител от ИТН във Френското предложение проблемът с македонския език е оставен да виси във въздуха – на българската страна се дава право да казва, че тя не приема такъв език, а останалите държави ще си подписват с тях договори на македонски език.

След това той пак обърна внимание, че македонците са отрязали френското предложение, но ще иска да види как ще гласуват депутатите в парламентарната комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във