Банкеръ Daily

Общество и политика

„Котешка джаз симфония“ за начало във Варненската опера

Държавната опера във Варна започва новата година със световната премиера на "Котешка джаз симфония". Това ще се случи тази вечер (20 януари) от 19 часа.

Произведението е уникален юбилеен проект на Христо Йоцов - джазмен, композитор и барабанист, който миналата година навърши шестдесет години.

Йоцов смесва джаз и симфонична музика от любов към тези стилове и с убеждението, че в изкуството не бива да се поставят рамки, а жанровете могат да се преливат и взаимно обогатяват.

Тази вечер на сцената редом до Христо Йоцов ще излязат испанският саксофонист Арнау Гароффе, пианистът Любо Цанев и контрабасистът Димитър Карамфилов. Ще им партнират музикантите от Варненската филхармония под диригентството на Ганчо Ганчев.

Христо Йоцов е автор на музика и аранжименти за биг-бенд и джаз формации, композира симфонична, филмова и театрална музика. Известен е като педагог в Музикалната академия „Панчо Владигеров“, където с отдаденост развива млади таланти. От 1995 г. създава оригинална музика за български и чужди музиканти. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във