Банкеръ Daily

Общество и политика

Костов за приватизацията: Предпочитам аз да страдам, а не да ставам клеветник

Ако Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя в САЩ, обяви бившият премиер Иван Костов по повод твърденията на икономиста, познат у нас като "бащата на валутния борд", че е предал на президента Петър Стоянов доказателства за корупция в "синьото правителство". Аз не знам за куфарче и сигнали, за каквито говори той, посочи Костов.  По думите му всички сигнали, които са стигали до него, са били предавани по надлежния ред. Странно било защо Стив Ханке е решил да покаже този куфар след 23 години, а имал възможността да го направи много по-рано.

Бившият премиер смята, че няма никакви доказателства, че е управлявал или участвал в приватизирани предприятия. Отхвърли и обвиненията, че е помагал на бизнесмени да се облагодетелстват от този процес.

"Не е вярно, не съм поддържал такива отношения, разбира се. За да вляза аз в такъв процес, означава да съм нарушил закона, защото има органи, които по закон трябва да приватизират. Ако имаше такова закононарушение, то щеше да е установено неколкократно", заяви Иван Костов пред NOVA телевизия. 

Той добави, че ако е имало някакво закононарушение от негова страна, то със сигурност е щяло да излезе наяве за 21 години. 

Запитан за приватизацията на „Кремиковци” и обвиненията, че заводът е „подарен", бившият премиер заяви: „Задълженията бяха огромни и имаше избор – дали да фалираме предприятието и хиляди работници да изгубят работата си, или да удължим живота му”, коментира Костов.

Експремиерът подчерта, че приватизацията е била направена с участието и под контрола на Световната банка, Международният валутен фонд и Европейската комисия. Според него ако някой твърди, че тя е била престъпна, това означава, че тези институции са участвали в това.

"Поел съм върху себе си всичко. Предпочитам аз да страдам, а не да ставам клеветник. Чувствам се, че съм изпълнил дълга си пред страната. Стабилизирал съм лева, изградили сме частно предприемачество, върху което е стъпил днешният икономически растеж", обобщи Костов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във