Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОСТОВ ВДИГНАЛ МЕРНИКА НА ШЕФА НА СМЕТНАТА ПАЛАТА

Премиерът Иван Костов е вдигнал мерника на шефа на Сметната палата Георги Николов и най-вероятно той ще бъде сменен, научи БАНКЕРЪ от добре информиран източник.


Според сега действащия закон това не би могло да стане в близко бъдеще, тъй като мандатът на председателя на Сметната палата е девет години. Той бе избран от Народното събрание през 1995 г. и би трябвало да стои на шефското място още четири години. Управляващите обаче са намерили начин да сменят Николов и това щяло да стане с новия закон за Сметната палата.


Проектът за нов закон бе предложен от палатата и сега отделните министерства пишат становищата си по него. В документа се предлага сегашното ръководство да изкара мандата си докрай. Сред поправките, направени от експертите на финансовото ведомство, също липсвал текст за избор на ново ръководство на контролната институция.


Според информация на БАНКЕРЪ или в Министерския съвет, или в пленарната зала ще бъде вкаран текст в преходните и заключителните разпоредби на закона, според който с влизането му в сила ще се прекратят правомощията на членовете на Сметната палата.


Управляващите не могат да забравят, че Георги Николов не е от техните редици, и затова не му вярват - така осведомени обясняват желанието на властта да се отърве от бившия червен депутат.


Парадоксалното в случая е, че Николов не се радва на доверие и от своите. Те непрекъснато го атакуват, че се е поставил в услуга на сините и им изпълнява поръчките. Най-пресният пример в това отношение е проверката, която Сметната палата направи в общините. Опозицията твърди, че скритата й цел е да се атакуват кметовете за начина, по който харчат общинските пари. Многократно досега финансовият министър Муравей Радев обвиняваше местните управници в разхищения и неправомерни разходи.


Близки до управляващите твърдят, че евентуалната смяна на Георги Николов може да е продиктувана и от Закона за публичния регистър, който парламентът прие в последната седмица преди Великденската ваканция. Според него цялата информация за имоти, доходи и разходи на властимащите ще се съхранява в Сметната палата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във