Банкеръ Daily

Общество и политика

Костов: В България най-тежкият проблем е заграбването на собственост

Най-тежкият проблем в момента у нас е нападението върху собствеността, заграбването на собственост. Това каза пред Нова телевизия бившият премиер Иван Костов.

"Започна от 2002 година и непрекъснато е практика в страната. Това е елиминиране на стария собственик и отнемане от него на неговите активи в полза на други лице. В България става с помощта на прокуратурата, държавната машина. Това е недопустимо”, посочи той.

Според него това е концентрация на собственост в полза на олигархичен кръг. Костов даде за пример военният завод „Емко”. Според Костов до решение по казуса се е случило благодарение на работниците и тяхната съпротива.

Бившият премиер каза, че точно заради такива примери страната все още не е в Шенген и еврозоната. "Ако си мислят, че това не се вижда в Европа, много се лъжат", уточни бившият министър-председател.

Костов призова президента, Народното събрание и правителството да не превръщат в тежка битка спора за назначаването на ръководител на антикорупционния орган.

Бившият премиер коментира и напрежението между правителството и президента Румен Радев. „Не знаем какво точно става зад кадър в този конфликт между институциите, виждаме само външната страна. Съдим за позициите им от медийните изяви на Борисов и Радев”, каза Костов.

Според него, ако този конфликт не бъде преодолян преди председателството ни на ЕС, "ще докажем тезата на Кремъл, че България не е за Европейския съюз, а е част от руския свят”.

По думите му и в обществото се втълпяват "гигантски лъжи", които така могат да го травмират, че то да не допусне нищо друго за истина. Според него сега лъжата била, че Западът е агресор срещу Русия. "Това не е така. Русия подържа войски на територията на Грузия, завладяла е част от Молдова, има войски в източна Украйна, както и в Армения. Русия нарушава границите. Санкциите срещу тях са ответна мярка", допълни Костов.

Той даде за пример себе си като част от тази пропаганда, като припомни, че на обществото е било втълпено, че е собственик на половин България. "А аз един пирон не съм взел от приватизацията", посочи бившият премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във