Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОСТОВ ТЪРСИ СЛЕДВАЩАТА МИШЕНА

Навлезе ли битката в сините среди в нова етап, или това, което в момента става в централата на Раковски 134, е само ехо от заглъхващи вече сражения? Означава ли реабилитирането на бившия координатор Йордан Георгиев, че главният секретар Христо Бисеров възвръща позициите си в централните партийни структури? Под негов натиск ли НИС (Националният изпълнителен съвет) на СДС във вторник взе решение Георгиев да бъде върнат в предишния си кабинет, или става въпрос за принципна позиция на синьото ръководство да спре да хвърля своите хора на вълците за щяло и нещяло?


В СДС е добре известно, че Йордан Георгиев е протеже на главния секретар. Членове на Националния съвет си спомнят, че още преди три години, когато вървеше дебатът дали Георгиев да бъде отстранен от партията или не, Христо Бисеров до последно е защитавал избраника си. Отлъчването на Георгиев стана след подозрения за участието му в съмнителната приватизация на Хлебна мая - Русе. Иван Костов използва случая, за да демонстрира пред обществото и медиите, че СДС няма да отваря политически чадър над своите, и отне членството на замесените, без да изчака края на следствието. По-късно съдът призна Георгиев и колегата му Йордан Гарелов за невинни, но сините не се размърдаха особено. Тогава на въпроса на БАНКЕРЪ дали ръководството на съюза не се чувства гузно, Бисеров отговори: СДС предаде близки хора. Лично на мен ми беше много тежко. Наказанието бе изключително сурово. Но те бяха арестувани и не искахме да простираме върху тях политически чадър.


Две години по-късно главният секретар, изглежда, е успял да извоюва своето и да прибере отново под крилото си бившия координатор.


Решението на НИС за връщането на Георгиев съвпадна с интервю на ексминистъра Валентин Василев за столичен всекидневник, в което той призовава за свикване на

извънредна изборна конференция

Това накара някои сини депутати да заговорят за консолидация на бившите министри и вътрешнопартийните врагове на Иван Костов в опит за реванш. Заместник-председателят на СДС Димитър Абаджиев обаче отрече такава възможност. Той обясни, че реабилитирането на близкия до Бисеров бивш координатор е част от решението на ръководството на партията да спре да се отказва от хората си, преди още да е ясно дали наистина са виновни. Според него връщането на русенеца не бива да се тълкува като победа на Бисеров, а като съвпадение на интересите.


Искането за свикването на извънредна конференция пък бе коментирано от секретаря по вътрешната политика към НИС Красимир Каменов като неуместно. Становището му е, че днес такъв форум не може да е ефективен за разрешаването на споровете в партията, защото те са повече междуличностни, отколкото принципни.


Но проблемите в СДС явно не приключват единствено с това. Вестник БАНКЕРЪ научи за

спешно тайно заседание

на областните председатели на синята партия, състояло се на Раковски 134 само няколко часа след съвещанието на НИС. На него са били обсъждани предимно организационни въпроси. Наред с разясненията на новата стратегия към кадрите Костов е инструктирал местните лидери и да увеличат абонаментите за в.Демокрация, за да се повиши общественият му рейтинг.


Всъщност именно организацията в момента е най-слабото място на СДС. Партийната работа е напълно зарязана както на централно, така и на местно ниво. Това намалява шансовете на съюза да вкара повече хора в следващия парламент и засилва тревогата сред депутатите.


По всичко личи, че

оцелелите ще могат да се преброят

едва през пролетта на следващата година, когато започнат да се оформят новите листи. Според повечето предположения този път Иван Костов, Екатерина Михайлова и Йордан Соколов ще дават лично мнението си за всеки от сегашните народни представители, преди да решат дали да го допуснат до избираемо място в списъка.


Задачата на депутатите от управляващата партия да запазят топлите си местенца се затруднява и от започналата голяма чистка в редиците на местния елит. Сини активисти изтъкват, че падналите досега жертви са само началото. Хората, които загубиха общинските избори през октомври 1999-а и въпреки заръките на председателя Костов бяха отново избрани за партийни ръководители, един по един ще си отидат. После предстояло генералното разчистване. На прицел е Агенцията за приватизация, твърди информиран източник пред БАНКЕРЪ. Там гъмжало от представители на Христо Бисеров, чрез отстраняването на които Костов целял да ликвидира икономическото влияние на колегата си. След което нямало да има никакъв проблем да се изправи дори срещу който и да е противник. Но всичко това щяло да се случи след приватизацията на БТК и продажбата на Булгартабак. Процедурата за раздържавяването на цигарения холдинг ще се открие на 24 юли и се очаква тя да накърни пряко интересите на Христо Бисеров, който, както се знае, е тясно обвързан с тютюневия бизнес.


Отношенията между председателя и главния секретар отдавна не са сърдечни, но според носещи се в сините среди слухове големият разрив между тях е настъпил малко преди Единадесетата национална конференция на СДС. Около месец преди конференцията Иван Костов е прекратил всякакви контакти с Бисеров. Тогава в.БАНКЕРЪ съобщи, че премиерът е отказал няколко опита на партийния кадровик за лична среща. Версията сега е, че кризата в отношенията им е настъпила заради апетити към БРИБАНК.


Костов и Бисеров не могат да намерят обща позиция и по въпроса за партньорството с ДПС. Разногласията на тази тема са още от март 1997 г., когато Ахмед Доган демонстративно напусна предизборната коалиция заради отказа на Иван Костов да удовлетвори исканията му. Бисеров продължава да е убеден, че движението трябва да бъде партньор на СДС в следващия парламент. Разделителната линия обаче е предимно в начина, по който сините лидери разчитат намеренията на самия Доган. Костов вярва, че Доган не търси партньорство, а само блъфира. Докато Бисеров настоява, че етническият лидер е искрен и не би изиграл повторно сините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във