Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОСТОВ СРЕЩУ КОСТОВ

В НАЧАЛОТО БЯХА ОБЕЩАНИЯТА, А КРАЯТ ВСЕ НЕ ИДВА

Стрес, дистрес или очевидна заплаха принуди Иван Костов да открие новия политически сезон със силна програмна реч? Отговор на този въпрос ще дават до изборите, а и след тях, не само политолози, но и икономически анализатори. Защото за първи път от доста време насам министър-председателят изглеждаше като човек, стъпил здраво на земята, без да бленува розовите облачета, идващи от обединена Европа. И причината за това определено не е сривът на еврото на международните финансови пазари.


За първи път, откакто бе финансов министър, Костов се концентрира основно върху икономическите проблеми вътре в страната и постави конкретни срокове за тяхното изпълнение. Проблеми, които може да се окажат не само неговият Рубикон, а и този на управляващата партия. Дали пък министър-председателят наистина е прогледнал, преценявайки реално шансовете за успех? Дали е осъзнал, че и най-могъщата външна подкрепа, включително и на Европейската народна партия, няма да изпрати избирателите да гласуват за него при сегашния хал?


Костов започна политическия сезон, ухажвайки бизнеса. След констатацията, че частният сектор е единствената сфера, която компенсира безработицата, създавана от държавния, той директно постави акцента: Не е възможна национализация и реприватизация. Какво тогава се случва в момента с МобилТел - премиерът не поясни. Което навежда на мисълта, че нещо става зад кулисите.


Като най-голямото достойнство на синьото управление Иван Костов за пореден път определи завършването на четиригодишния мандат. И след като се знае, че в най-новата единадесетгодишна история на българския преход на парламент и правителство това се случва за първи път, подобно самочувствие не е необяснимо.


Не без основание обаче опозицията изтъква, че от обществена гледна точка закръглянето на мандата не е най-важното. За българските граждани (не толкова за политиците) е от далеч по-голямо значение сегашното правителство да изпълни най-сетне многократните си обещания и да спре да им сервира поредните ценови, данъчни и бюрократични препятствия.


Не остана незабелязано от наблюдателите и новото делене на бизнеса в България. Иван Костов обеща сериозна подкрепа не само на дребния, но и на фамилния бизнес. Въпросът е доколко това намерение няма да се окаже само част от политическата лексика, зад която не стоят реалности и гаранции? Въпрос - уместен, като се има предвид каква помощ бе оказана досега на частните фирми изобщо.


И друга заявка на премиера постави нащрек бизнесмените. Но за разлика от него, те ще си я поставят на първо място в списъка с обещанията му. Трябва да адаптираме приватизационната стратегия на страната така, че да създадем условия по-бързо и прозрачно да бъдат преструктурирани и реформирани големите държавни монополи - каза Костов. - Целта ни е да продадем предприятията от сектора на обществените услуги на стратегически инвеститори. И още: Ще нанесем корекции в дейността на Агенцията за приватизация и общинските приватизационни органи. Няма съмнение, че до месец-два на това обещание ще залагат и чуждестранните инвеститори и ако то (за кой ли път) се окаже политически трик, първи ще го забележат анализаторите на международните капиталови пазари. Оттам, през медиите, сбърканата раздържавителна философия ще лъсне пред цялото общество. Така обвиненията в корупция пак ще изплуват като петролно петно сред чистите държавнически намерения.


Правителството ще продължи да провежда политиката на реформи с акцент върху създаването на условия за повишаване на жизнения стандарт и доходите, заяви министър-председателят. При подобни реплики българинът над средна възраст си спомня предимно конгресните обещания на партията с главно П. Дано Костов не се надява да се разграничи от тяхното звучене само с обещания, че няма да има повишение на цените на електричеството и на централното отопление. След толкова сигурни обещания на сума ти правителства далеч по-успокоително прозвуча обяснението на премиера, че разполага с допълнителен социален бюджет. Ако очакването бюджетните приходи да надвишат предварително предвиденото се окаже факт, няма да е чудно в близките месеци наистина да започнат да действат десетки национални, регионални и общински програми за заетост, за развитие на нови социални услуги, за подкрепа на дребния и фамилния бизнес, за развитие на социалната инфраструктура, особено в малките и средните общини и в общините със смесено население, за строителството на жилища за социално слаби, за оземляване на бедни и безимотни семейства, за възстановяване на щетите от горските пожари.


Дали ресурсите на правителството, каквито и да са те, са достатъчни, за да се намали чувствително огромната безработица, чийто потенциал ще има решаващата дума на предстоящите парламентарни избори?


Амбициите на управляващите не свършват дотук. Поставяме си за задача да приключим конкурсите за втората частна национална телевизия, за първото частно национално радио, за втория GSM-оператор, за продажбата на БТК с трети GSM-оператор. Ще привлечем стратегически инвеститори в българската енергетика, продължи да изрежда министър-председателят. Темата за него е особено важна. От някогашния избор на медийни партньори и съратници като че ли не остана нищо. Всъщност останала е само горчилката и онази поговорка: Боже, пази ме от приятелите. От враговете и сам мога да се пазя. Много приятели се отдръпнаха, а битката с противниците тепърва ще се разгаря. Що се отнася до общественото доверие, то отдавна е силно пресушено. Политическото доброжелателство просто се е изпарило от българските ширини. Причините за това са лавините от обещания, ефектно поднасяни и не по-малко ефектно неизпълнявани. Така въпросът остава - стъпил ли е Иван Костов здраво на земята, или само временно е слязъл от розовите европейски облачета?

Facebook logo
Бъдете с нас и във