Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОСТОВ ЩЕ ПРАВИ ПРЕДИЗБОРНО ПРАВИТЕЛСТВО

Теодосий Симеонов ще остане министър на правосъдието поне до края на януари. Тогава по настояване на коалиционните си партньори от Народен съюз премиерът Иван Костов, изглежда, ще предприеме по-широки промени в кабинета си и смяната на Симеонов ще влезе в общия кюп.


По преценка на сините лидери организационното състояние на СДС е окайващо. В положението, в което се намират в момента местните ни структури, те не могат да спечелят никакви избори, признават сини депутати. СДС се нуждае от генерален ремонт - устав, правила, вътрешнопартийни отношения и кадри - всичко трябва да се подмени из основи, за да възвърне синята партия предишната си привлекателност за избирателите. На 28 ноември Националният съвет на СДС ще обсъжда точно тези проблеми и идеите на новия главен секретар на организацията Екатерина Михайлова за необходимите промени. Работата обаче е там, че до изборите остава пракалено малко време, за да извърши драстично прочистване. Клиентите на властта, които през последните три години напълниха местните структури, не могат толкова бързо и безболезнено да бъдат отстранени. Затова Михайлова ще е принудена да се задоволи все пак с козметични промени, които в голяма степен ще се ограничат до централното ръководство на организацията. Единственото старо име сред кандидатурите за секретари към НИС на СДС, които Националният съвет ще одобрява след седмица, е Красимир Каменов - доскорошният секретар по коалиционната политика към Екатерина Михайлова. Той ще продължи работата си в същия ресор, но вече под ръководството на най-новия член на НИС Росица Тоткова. Единствено Каменов и колегата му - депутатът Господин Тонев, който ще помага на Никола Николов в изграждането на политически и предизборни стратегии, са политически лица сред новите секретари. Другата важна фигура е бившият координатор за област Благоевград Бойко Вучков. Отстранен преди време от Христо Бисеров, сега той ще е новият организационен секретар на мястото на Емил Лилов, но според Екатерина Михайлова ще има само технически и организационни функции. Повече от ясно е, че колкото и значими да са тези промени на Раковски 134, ако всичко приключи само с тях, партията няма да успее да възстанови добрия си обществен имидж до предизборната компания.


Не само това обаче е причината Иван Костов да заложи на съвсем различна стратегия. Той винаги е повтарял, че най-доброто послание към избирателите могат да са резултатите от управлението на мнозинството и правителството. Очевидно е, че Костов ще разчита на това и през юни догодина. За тази цел премиерът отдавна има ясна програма и откровено признато пред коалиционните партньори намерение за големи държавни инвестиции, които в периода от 1 януари до изборния ден да убедят хората у нас, че най-черните дни са вече зад гърба им. Именно тук е и разковничето на исканите от Народен съюз правителствени промени след януари.


В земеделско-демократическата коалицията коментират като лудост напускането на ВМРО в момент, когато ще се посипе благодат върху гражданите и червени точки върху поддържащите кабинета партии. Конкретно лидерите на Народен съюз не смятат тези точки за достатъчни и се надяват да влязат пряко в правителството. Шефът на Демократическата партия Александър Праматарски е вече министър, но не би имал нищо против да стане вицепремиер. Вестник БАНКЕРЪ обаче научи, че истинските инициатори на промените са земеделците, чийто лидер Анастасия Мозер остана извън кабинета през целия мандат. Досега дружбашите се задоволяваха с министерското кресло в земеделското ведомство, но заради приближаващите избори им е необходим по-категоричен знак за принадлежност към успешното управление.


Наистина, премиерът Иван Костов твърди, че правителствените промени днес не са на дневен ред. Само че те със сигурност ще станат част от него, когато ръководството на Народен съюз започне да преговаря за новата формула на коалиционното споразумение в ОДС. В интервю за в.БАНКЕРЪ заместник-председателят на Демократическата партия Николай Христов заяви: Дошло е време да се конкретизират и гарантират по някакъв начин отличните ни вече коалиционни отношения. Без да фиксираме твърди срокове, но съобразявайки се с приближаващите избори, мислим, че краят на декември и първата половина на януари е разумният срок този проблем да бъде окончателно разрешен.


Няма съмнение, че под конкретизиране и гарниране на новите отношения в НС разбират разширяване на участието си в кабинета. А от това, доколко отстъпчив ще се окаже премиерът към кадровите им оферти, пък ще зависи тяхната отстъпчивост към неговите предизборни коалиционни желания.


До този момент в Народен съюз все още не са решили как точно ще се явяват на изборите. Голямо е изкушението да използват оранжевата бюлетина, но се притесняват за отскокливостта си и не са сигурни, че ще могат да прескочат четирипроцентната бариера. Така че накъде ще се наклонят везните на крайния им избор ще зависи в значителна степен и от сговорчивостта на сините шефове.


Иван Костов не е изненадан от подобни искания и донякъде сам е дал повод за тях на срещата между двете ръководства след оставката на Христо Бисеров. По всичко личи, че е въпрос на време след Нова година ОДС действително да се поздрави с трето правителство. А тъй като новият Министерски съвет ще е изцяло политически, твърде вероятно е в него да попаднат и знакови фигури от романтичния период на СДС, с които да бъдат привлечени и разочарованите в последните две-три години от ширещия се клиентилизъм в партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във