Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОСТОВ РАЗМАХА МЕТЛАТА

Главният секретар на МВР Божидар Попов и директорът на Националната служба за сигурност Атанас Атанасов ще се сбогуват с постовете си заради скандала с подслушването на апартамента на главния прокурор Никола Филчев, научи БАНКЕРЪ от свои източници. Новината потвърдиха депутати от мнозинството, пожелали анонимност.


Косвен упрек към Божидар Попов отправи в изказването си в парламента и премиерът Иван Костов по време на дебатите в четвъртък. В края на ноември 1999 г., каза той, след направена проверка, служители на СОТИ, в разрез с правилата, устно са информирали главния секретар, че в апартамента на Никола Фирчев няма подслушвателни устройства. След това Божидар Попов, също устно, е казал на Никола Филчев, че жилището му е чисто.


На въпрос на БАНКЕРЪ не е ли извършил главният секретар нарушение, като е прескочил министъра на вътрешните работи, Емануил Йорданов отговори дословно следното: Той (Божидар Попов - б.ред.) очевидно има проблеми с комуникациите, но тези проблеми в бъдеще ще се оправят. Заместник-директорът на НСБОП Светозар Спасов няма да бъде уволняван дисциплинарно, обясни още министърът.


Евентуалните чистки по върховете на МВР се очаква да бъдат огласени още в понеделник, когато премиерът Костов трябва да получи доклада на министрите на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието за това, как се използват специалните разузнавателни средства и какви конкретни мерки ще бъдат взети, за да не се злоупотребява с т.нар. бръмбари, маймуни и други антидемократични животни. После ще се чака завръщането на президента Петър Стоянов, който да подпише указите за освобождаване.


И в кулоарите на управляващите в парламента се говореше, че скандалът с бръмбарите не е станал без знанието на Иван Костов. Опозицията пък бе убедена, че далечната цел на Командира била да прочисти неудобните за него хора в структурите на МВР.


С дебатите в Народното събрание темата няма да бъде изчерпана. В идните дни народът с трепет ще чака кога ще се върне Никола Филчев от чужбина и колко голяма ще е метлата в МВР. Министър Емануил Йорданов призна, че не знае броя на бившите служители на Държавна сигурност, които все още работят в МВР, и че ще се търси съдействието в това отношение на регионалните дирекции на министерството и на другите специализирани служби.


От шестчасовия парламентарен маратон в четвъртък се разбра, че наместванията в политическото пространство ще вървят с все по-голяма скорост. Евролевицата подложи гъвкавото си рамо на Костов, като се присъедини към тезата за продължаващите рецидиви от старата ДС и не пропусна случая, за да размаха пръст на БСП. Демократичната левица и ОНС пък се обединиха около тезата, че в страната има полицейщина, че основните граждански права са поставени под въпрос и на няколко пъти призоваха правителството или да поеме отговорността за скандала, или да подаде оставка.


Всъщност който и да е инспирирал скандала, безспорно е едно - този път бръмбарите изместиха на заден план основните проблеми на икономиката, от които зависи развитието ни като държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във