Банкеръ Daily

Общество и политика

Костов разкритикува "Продължаваме промяната" и подкрепи Панов

Бившият министър-председател Иван Костов разкритикува формацията "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев. Костов обяви подкрепата си за "Демократична България" и Лозан Панов за президент. Експремиерът смята, че е най-възможно съставяне на правителство с третия мандат след вота на 14 ноември, а в икономиката думата "криза" за него е преувеличена. 

"От "Продължаваме промяната" трябва да забележат, че са загубили доверието на останалите политически партии. Една от причините е това, че си служат с неистини – например, че Кирил Петков не е бил двоен гражданин, неистина са и твърденията на Асен Василев, който докато беше министър на финансите казваше, че АПИ е извършила колосални нарушения, а според държавния финансов контрол агенцията не е нарушила нищо. Неистина е, че водят преговори с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" за предизборно споразумение, което дори беше опровергано", заяви пред bTV Иван Костов.  

Според него вината за последните два провалени парламента трябва да се раздели по равно между всички политици, като изключение прави единствено "Демократична България", която по думите му, винаги е поддържала тезата, че трябва да има споразумение за правителство, дори и да няма свои представители. "Не виня определени партии, вероятно за някои от тях доверието ще бъде много по-малко, ако изобщо го има", добави той.

След 14 ноември и подкрепа за Панов

Бившият премиер прогнозира и какъв ще бъде ходът на събитията след изборите на 14 ноември, ако резултатите са близки до тези на социологическите изследвания. Той е на мнение, че най-голям шанс за съставяне на правителство има с третия мандат. "Зависи какво мнозинство ще бъде формирано, защото отсега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство в парламента, останалите ще имат много места, но там пък БСП трябва да състави правителство без гласовете на "Демократична България", така че зависи на кого ще бъде даден този мандат, за да бъде успешен", обясни Костов.

Експремиерът и бивш лидер на ДСБ, които сега са част от "Демократична България", определи Лозан Панов за негов "представител" на тези избори.

"Аз искам да благодаря на Лозан Панов, че се съгласи, защото знам какво мъжество и каква сила се иска да се изправиш срещу една завладяна съдебна власт, да се опиташ да се бориш почти сам, да се изложиш на непрекъснати тормози, издевателства от страна на Прокуратура, данъчни и т.н. Изживял съм го и знам колко сила се иска от човек, когато е прегазен, за да се окуражи и да излезе и да иска да се бори още, това ми е много симпатично, той е моят представител на тези избори", каза той.

Критики към Радев, а Герджиков - свързан с ДПС

Освен "Продължаваме промяната" критики от Костов отнесе и подкрепения от тях кандидат - действащия президент Румен Радев, който играе за втори мандат. 

Костов обаче изрази съмнения за подхода в управлението на настоящия държавен глава Румен Радев. "Имам много сериозни съмнения по отношение на това, че президентът и неговият екип разбират демократичните правила и институции и начина им на функциониране, дали си дават сметка за връзката с политическите партии, за зависимостта от съдебната власт, защото пред очите ни той реагира, едва когато те влязоха в офиса му. Можеше да прояви още по-голяма твърдост, дълго се опитваше да бъде между НАТО и Русия и спечели дистанцирането на страните от НАТО и унизителното отношение от страна на Русия. Това за мен са много големи въпросителни", изрази критиките си Иван Костов. 

За другия водещ кандидат - подкрепеният от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков, бившият министър-председател каза, че той е свързан с ДПС.

"Преди да се образува партия "Новото време", г-н Кошлуков и Мирослав Севлиевски бяха яростни говорители и хулители срещу мен и семейството ми, те така си извоюваха благословията на Ахмед Доган. Когато учредиха партията си, той ги обяви за велики. На същия този форум г-н Герджиков беше избран в ръководството на "Новото време" и затова получиха този епитет, че са "ДПС в НДСВ". Знам, че който е влязъл веднъж в орбитата на ДПС, ако няма мъжеството на Осман Октай, никога не може да излезе от тази орбита", аргументира се Костов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във