Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОСТОВ И СТОЯНОВ СЕ ОТКАЗАХА ОТ ЛИДЕРСТВОТО ВДЯСНО

Г-н Софиянски, все още ли са в задънена улица преговорите за общ кандидат-президент на осемте десни партии, след като Петър Стоянов оттегли номинацията си в полза на Неделчо Беронов?
- Много ми е тъжно, че Петър Стоянов си оттегли кандидатурата. Не съм виждал десницата толкова разединена. В тази ситуация и Петър Стоянов и Иван Костов показаха, че за съжаление вдясно няма силни лидери. С това решение и двамата отиват в политическата история. Постъпката им е израз на страх. Така, волно или неволно, те откриха пътя на Бойко Борисов към десния избирател.
Иначе не бих казал, че преговорите са в задънена улица. Напротив, пред развръзка са, защото не можем да чакаме. Загубихме ценно време, което можехме да използваме за кампания. Аз отново ще кажа, че ако бяха приели нашето предложение през януари, на което ДСБ много остро се противопостави, за първични избори през май, още на първи юни щяхме да имаме общ кандидат за президент. Сега ситуацията вече е друга. Август дори не можем да го броим за политически активен месец, така че ни остават септември и октомври, когато са изборите. Трябва поне в началото на септември да имаме кандидат. Мисля, че ако не всички, то поне голяма част от хората, с които седим вече седем-осем месеца на една маса, ще подкрепят единна кандидатура.
Ще подкрепи ли все пак ССД Неделчо Беронов? Или ще напуснете преговорите?
- Няма да се оттеглим. Не става въпрос за предпочитания. Ние имаме решение на нашия политически съвет. То беше взето още преди три седмици и е известно много отдавна. Ако Петър Стоянов се беше кандидатирал, щяхме да застанем зад неговата кандидатура по две основни причини. Първо защото никой не може да отправи критика за периода на неговото президентстване. Той беше добър президент, но политическата конюнктура не му даде шанс да вземе втори мандат. Свърши обаче много работа и това се признава не само у нас. Втората причина е, че ние оценяваме твърдата му позиция в СДС, борбата, която проведе, за да може да обедини СДС, и за нас е един добър партньор. Поради тези причини ние казахме, че ако Петър Стоянов се кандидатира, той ще бъде. Ако не сред тези, които остават, ще подкрепим Неделчо Беронов. Ще работим за него, но не виждам как можем да предадем ентусиазъм на нашите избиратели.
Много категорично на последната среща Съюзът на свободните демократи застана зад идеята да се проведат социологически проучвания кой да е общият кандидат? Смятате ли, че все още е необходимо да се правят такива проучвания?
- Това ще стане ясно на следващата ни среща. За мен беше много важно социологическите проучвания да не сочат едно име и да не ги схващаме като някакъв независим арбитър. Напротив, те биха ни дали информация кой от досега номинираните е предпочитан от избирателите. Целите са две. Първо, да се види, като ограничаваме проучването до четиримата номинирани кандидати, кой от тях има най-големи шансове и между симпатизантите на десницата, и общо за страната. Втората цел, която също е изключително важна, е в това проучване да схванем обществените настроения, да видим какво искат хората от бъдещия президент. И да видим как ние, като кръг от хора, които защитават тази кандидатура, можем да отговорим на тези очаквания.
Какво е отношението на ССД към сдружението на столичния кмет Бойко Борисов ГЕРБ? Трябва ли то да участва по някакъв начин в процеса по издигането на общ кандидат за президент на десницата?
- В процеса мисля, че те нямат желание да участват. Достатъчно ясно правят разграничение между сдружение и партия. Тук Бойко Борисов доста точно копира стъпките на НДСВ. Да видим дали ще има същия успех, както те преди четири години, макар че после безславно се сринаха. Но това вече е друг въпрос. Очевидно е, че стремежът на Бойко Борисов е зад себе си да няма партия, а сдружение. Това прави много по-трудна комуникацията между нас. Но са важни симпатизантите и тези, които подкрепят Бойко Борисов, с оглед на едно бъдещо сътрудничество. Говоря за нас като за осем партии, не говоря индивидуално за ССД. Добре ще е нашият кандидат да бъде подкрепен, защото ако Бойко Борисов не се яви, ще трябва най-сетне да декларира дали има леви, или десни разбирания. Той ще трябва да избира, ако не се кандидатира. Да каже Първанов или десния кандидат...
Който и да е той?
- Така че колкото и да отлага това решение, лакмусът вече се потапя в течността. Ние смятаме, че би било добре ако той подкрепи десните. Това би дало на нашия кандидат за президент някакъв шанс.
Наемате ли се да прогнозирате поведението на сегашния столичен кмет? Искрен ли е той, като казва, че няма да се кандидатира на президентските избори?
- Не се наемам. Но това, което питате, за конкретното отношение на ССД към Бойко Борисов, е, че нашите общински съветници са доволни от работата с него. Оценяват добре усилията му и го подкрепят. Смятат, че се старае много.
Сигурно ви е омръзнало да чувате този въпрос, но индиректно сегашния кмет на София ви напада заради общинското дружество Топлофикация. Защо все пак вие, докато бяхте кмет, не извършихте проверката, с която Бойко Борисов сега толкова се гордее?
- Аз бих казал защо Бойко Борисов не сигнализира, като е знаел тогава? Защото ние, според нашите пълномощия, сме извършвали подобни проверки със Сметната палата, държавен финансов контрол, вътрешния контрол. Не са открити нарушения. Защо полицията не ни е сигнализирала? Мога категорично да заявя, че не съм имал никакви сигнали. Нито от външно разузнаване, нито за банкови сметки. Съгласете се, че сега ни се случи кмет да бъде полицай по професия. Няма нищо лошо, то затова нещата са зададени по този начин. За мен позицията не кмета е не да проверява, а да гради и да работи. Това е дейността на един кмет.
Но ето, една проверка и изскочи заек. И то не един заек, а милиони eвро...
- Очевидно е, че има нарушения. По мое време успяхме да вземем заем. Топлофикация получи доверието на Световната банка и на Европейската банка за реконструкция и развитие. Знаете, че заем се дава след един много щателен оглед на предприятието. Тогава от страна на полицията нямаше никакви сигнали и аз бих поставил обратно въпроса. Какво прави тая полиция, през този мандат от четири години, без да открие такива сериозни нарушения извън границите на страната? Все пак съм бил кмет на София, не кмет на Виена, за да имам информация кой си държи банковите сметки в Австрия.
Излиза, че поддържате тезата на вътрешния министър Румен Петков, според когото главен секретар на МВР Бойко Борисов е трябвало да знае за тези сигнали за злоупотреби в Топлофикация...
- Не поддържам тезата на Румен Петков. Аз бих поставил и въпроса: защо НДСВ отказа смяната на Валентин Димитров. Защото фактически правителството на НДСВ, след като Столичният общински съвет взе решение за смяната му, отказа да гласува в общото събрание за изпълнението на това решение. Нещо повече, в момента на приемственост между НДСВ и БСП общото им правителство държа Валентин Димитров още една година, за да може да прави далавери. Така че по този въпрос НДСВ и БСП трябва да се прегърнат и да си преценят какво са правили.
Те са се прегърнали достатъчно като коалиционни партньори...
- Знаете, че има хора, чиито роднини имат общи фирми с ръководството на Топлофикация. Търсете вие обяснение. Аз не коментирам. Това, което мога да кажа, е, че за десет години се постарах да не допускам скандали в общината. Опитвах се да се гради, да се строи. Като мина днес по улиците на София, си казвам - ето, това успяхме да направим, независимо от проблемите. Така че не ме търсете там, където сега има хора, които си правят пи ар.
Като опитен политик ще ви попитам - що за свада е това? Между БСП и ГЕРБ? Или между Румен Овчаров и Бойко Борисов?
- Да си се оправят! Не ме интересува.
Разговора води Спасиана Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във