Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОСТОВ ЧЕРТАЕ НОВ ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ

Министър-председателят Иван Костов ще прочете в сряда пред народните представители актуализирания вариант на последната част от програмата България-2001. Според обясненията на самия премиер създаването на новата версия на правителствения план за действие се налага от променената обстановка в страната след успешната финансова и икономическа стабилизация и след началото на преговорите за присъединяването на България към ЕС.


Преди да депозират предложенията си в парламента, управляващите направиха опит да ги синхронизират с представители на отделни браншове, както и с коалиционните си партньори. Освен тях право на мнение получиха и хората на Ахмед Доган. След всички тези консултации документът ще претендира за възможно най-широка парламентарна и обществена подкрепа. Според участващи в подготовката му текстовете, които министър-председателят ще прочете в парламента, ще са общи и ще очертават принципи и приоритети.Точни цифри и срокове ще се появят едва в програмите, които по-късно ще изготви всяко министерство поотделно. Именно в тях ще залегнат и по-голямата част от предложенията на браншовите организации и коалиционните партньори. Тези програми ще трябва да се превърнат в истинските работни планове на кабинета оттук нататък - подчертават сините.


Актуализираната програма България - 2001 ще е политически документ, заяви Иван Костов. Очакванията му са тя да предизвика политически дебат и да се превърне в повод за вземането на печеливши политически решения. С тези очаквания информирани източници обясняват и по-общия характер на текстовете. Те обаче достатъчно ясно щели да набележат приоритетните проблеми, с чието решаване ще се заеме синьото правителството в последната година от мандата си, за да осигури достатъчно бързо оживление в икономиката.


Като основно препятствие за осъществяването на тази цел се очертава кредитирането на дребния и средния бизнес. Сред нашите основни приоритети е създаването на условия за получаване на кредити, твърди пред в.БАНКЕРЪ председателката на парламентарната група на мнозинството Екатерина Михайлова. С тези намерения и вицепремиерът Петър Жотев се срещна с представители на банковите среди. По тяхно настояване ще бъдат намалени задължителните минимални резерви на банките. Управляващите обаче не са убедени, че точно това ще оправи нещата. Новата правителствена програма щяла да заложи на търсенето на приемлив компромис между финансовата стабилност и възможността да се освободи по-голям финансов ресурс. Според шефа на Комисията за бюджет и финансов контрол към парламента Йордан Цонев причините за трудното отпускане на заеми са комплексни и разрешаването на проблема е възможно единствено чрез прилагането на цялостна политика в тази сфера.


Отпускането на повече и по-дългосрочни кредити е в основата и на исканията на БЗНС-НС на Анастасия Мозер. Нейните земеделци настояват и за чувствително намаляване на ДДС. Но и тук управляващите имат различна позиция. Те не се склонни на намаляване на косвените данъци, а на тези, които пряко засягат бизнеса. Придържайки се към тази логика, правителствената програма ще предвиди намаляване на корпоративните данъци. В никакъв случай обаче то няма да е драстично, тъй като българската финансова система все още не би могла да издържи подобна мярка.


Друг важен според правителството проблем е прекалено ниската минимална работна заплата, заложена в сегашния бюджет на страната. С търсенето на изход вече сериозно се е заел социалният министър Нейков. Според сините ниската минимална работна заплата се използвала масово от частните работодатели като база за социално и здравно осигуряване на наетите работници и малките приходи от осигуровките можели да провалят реформата в този сектор. Разбира се, известно е, че МВФ не гледа с добро око на увеличаването на заплатите, без това да е обвързано със сериозни икономически резултати. Поради тази причина кабинетът е принуден да търси начини за затягане на контрола при отчитането на здравноосигурителните вноски и да обвърже събирането им със събирането на данъците.


Въпреки заявената подкрепа на инвестициите за съвременно технологично оборудване, правителството и този път не предвижда въвеждането на специални преференции за такива случаи. По-конкретни мерки в това направление ще бъдат отбелязани в плановете на отделните министерства след срещи и консултации с различни браншови организации. Процес, който сините твърдят, че ще приключи до юли.


На специално внимание в новата програма ще се радват производителите, които изнасят продукцията си извън страната. За тях министрите предвиждат създаването на специален фонд, чрез който сроковете за възстановяване на ДДС ще се съкратят многократно.


Без съмнение най-големият проблем за държавата в този момент е огромната безработица. Това признават и сините, а към тази позиция се присъединяват и лидерите на НС и на ДПС. БЗНС-НС ще настоява инвестициите в районите с над 20% безработица да се приемат като разход. Но Йордан Цонев е нащрек и смята, че това веднага ще накара всички собственици да регистрират фирмите си в съответните райони, от което едва ли ще спечелят точно безработните.


Осман Октай от ДПС съобщи пред в.БАНКЕРЪ, че партията му ще иска от премиера да предвиди в актуализираната програма конкретни инвестиции за регионите със смесено население, където процентът на безработните според него е най-висок. ДПС настоява към тези области да се насочат правителствени инвестиционни програми, както и програми на европейските фондове за регионално развитие.


В очите на управляващите проблемът с безработицата изглежда малко по-иначе. Лично проучване на шефа на икономическата комисия към парламента Никола Николов показвало, че в Разградска област например голяма част от безработните се издържали с малки лични стопанства, което на практика не се покрива с икономическите и световните критерии за безработица. В този смисъл кабинетът първо щял да се заеме с изследването на различните проявления на безработицата в страната.


Друго настояване на коалиционните партньори е да се намерят начини за стимулиране на пазара на земеделска земя и гори. Очакванията на мнозинството са, че този пазар скоро ще се раздвижи без необходимостта от някакви допълнителни намеси. Причините за досегашния застой - липсата на земя в реални граници, вече бил отстранен.


В актуализираната програма е предвидено и място за законодателните инициативи на правителството. Заместник-председателят на синята парламентарна група Иван Иванов сподели миналата седмица, че се очаква законопроект за конфискуване на имотите, придобити с пари с недоказан произход. Според него той ще влезе в пленарната зала още до края на март.


Заради ниското качество на правителствените законопроекти, което особено се наби в очи напоследък, депутатите ще се включат в подготовката им още преди те да влязат за обсъждане в МС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във