Банкеръ Daily

Общество и политика

Костадин Ангелов обвини Стойчо Кацаров в лъжа

Според бившия здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ Здравната каса се превръща в инструмент за "поръчкови проверки". Пред репортери в Бургас Ангелов обвини служебния ресорен министър Стойчо Кацаров в лъжи във връзка с проведените на Кацаров изследвания в „Пирогов“.

"Вместо държавата да се подготвя за новата ковид вълна, времето се използва, за да се обезглавяват големи болници", посочи Ангелов. "Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов беше махнат от поста след доклад на Касата. Това се направи, без да се изчака позицията на лечебното заведение и без възможност да се обжалват констатациите", добави той

"Целта да бъдат обезглавени болниците все повече ми прилича на това, че това правителство целенасочено ни води към следваща вълна от COVID – 19, която да има тежки последици за страната", заяви Ангелов. Той даде като примери МВР болница, „Александровска“, лечебното заведение в Ямбол и варненската „Света Анна“: "В болницата в Ямбол д-р Рунков е отстранен от поста си и на неговото място е назначен пенсионер, много по-възрастен от проф. Кантарджиев, който беше сменен заради това, че е навършил пенсионна възраст."

"Здравният министър изговори много лъжи. Това, че е бил на контролен преглед, защото не е имал право на такъв. Подписвал ли се е някъде господин Кацаров в лечебното заведение, подписвал ли е информирани съгласия, подписвал ли е документи, от които да е видно, че той е знаел, че ще бъде хоспитализиран? И всичко това направил ли го е съзнателно, за да не заплати скъпоструващите изследвания, които ще му бъдат направени на него и по този начин нанесъл ли е щета на Националната здравноосигурителна каса", попита бившият министър на здравеопазването.  

"Правителството се провали и при ваксинацията, тя на практика е спряна", коментира Ангелов. Според него в края на месец юли щели бъдат бракувани няколко стотин хиляди ваксини.

По-рано днес болница "Пирогов" разпространи до медиите уточнение във връзка с изказване на служебния здравен министър Стойчо Кацаров пред БНТ. От здравното заведение твърдят, че в периода 23-27 януари Кацаров не е бил на безплатен контролен преглед в „Пирогов”, защото такъв не му се полага. Той е бил изписан след болничното лечение на тежък COVID-19 на 12 декември 2020 г. 

По правило срокът за безплатни изследвания и контролни консултации със специалист е един месец, подчертават от "Пирогов".

Преди ни здравния министър обяви, че той е един от фиктивните пациенти, заради които болницата трябва да връща 1 млн. лв., а директорът ѝ Асен Балтов беше сменен.

Кацаров заяви пред БНТ, че през януари е отишъл само на контролен преглед, на който има право, защото на всеки пациент се полагат 2 контролни прегледа след хоспитализация. Той твърди, че е разбрал за фиктивната му хоспитализация няколко месеца по-късно, след което поискал от НЗОК справка, отишъл до "Пирогов" и тогава взел историята на заболяването. След това поискал от НЗОК да заличи фалшивата му диагноза чернодробна цироза, но се оказало, че това може да направи само болницата. Кацаров призова да се заличат фалшивите диагнози и на останалите 400 пациенти, за които проверката на НЗОК установи, че са фиктивни.

В петък пред болницата отново излязоха медици на протест срещу обвиненията, че лечебното заведение е източвало Здравната каса и срещу уволнението на директора проф. Асен Балтов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във