Банкеръ Daily

Общество и политика

Костадин Ангелов: Не се подготвяме да отворим детските градини

Здравният министър Костадин Ангелов

"Не се подготвяме да отворим детските градини и ясли. Имаме нужда от още информация до края на седмицата, за да се вземе окончателно решение. Към момента данните не ни водят в тази посока." Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Преди два дни той каза, че има възможност детските заведения да бъдат отворени на 14 декември. Такава заявка даде и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Обещанията за отваряне на детските заведения от понеделник първоначално дойдоха от премиера Бойко Борисов. Той подчерта и че най-добрата мярка е от 21 декември всички бизнеси, които в момента са затворени, да заработят.

Днес здравният министър и проф. Тодор Кантарджиев от Центъра за заразни и паразитни болести посочиха, че през последните дни има тенденция на намаление на новозаразените, но тя е много крехка.

Кантарджиев отбеляза, че преди няколко седмици София е имала над 1000 новозаболели на 100 000 души, докато през последната седмица са 657. Във Враца се забелязва плато, но има области, в които ръстът продължава. "Толкова е крехка кривата на заболеваемостта, че е много рано да правим каквито и да е изводи за постигане на успех", добави Костадин Ангелов.

Към момента България продължава да е втора по смъртност в Европа, а 14-дневната ни заболеваемост е трета на Балканите.

Окончателни решения за мерките се очакват до края на седмицата. 

"Следим изключително проблемите със смъртността. Всеки един случай на пациент в младата група ми се докладва лично и правим анализ на причините. В България имахме много призиви към българските пациенти да не се самолекуват. Другият случай е с придружаващите заболявания, които са много при нашата нация. Това ме мотивира още в първите седмици, когато станах министър и се запознах с анализите, да направим тази „линия на живота“ с допълнителни профилактични мерки, които трябва да се предприемат и когато е готова, ще я представим за обсъждане с пациентските организации", каза Костадин Ангелов.

По думите му, за реализацията на тази програма за профилактични мерки ще трябва дългосрочен политически ангажимент и подкрепа, а ефектът ще се усети след около 20 години.

В момента министърът е назначил проверки от „Медицински надзор“ на няколко смъртни случая на заразени с коронавирус.

Причина за многото смъртни случаи е и късно получената лекарска помощ, смята здравният министър. "Недоверието в системата е много голямо. Никой не е виновен за това, но ние трябва да върнем доверието в тази система. COVID-19 ни помогна в тази насока. Хората слушат какво им казват лекарите“, допълни Ангелов.

"Категорично няма да толерирам лошо отношение към пациентите. Това, което виждам, за мен е недопустимо. Разпоредил съм проверки и в тази ситуация съм сигурен, че ще има санкционирани лица, след като приключи проверката", изтъкна здравният министър по повод на починалия пациент, който беше оставен пред болница „Света Анна“ във Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във