Банкеръ Daily

Общество и политика

Космонавтът Георги Иванов е приет в болница по спешност

Първият български космонавт Георги Иванов е настанен рано тази сутрин във Военномедицинската академия, съобщи агенция "Фокус".

Най-вероятно става дума за инсулт. Няма данни за травми в главата и мозъка. В момента той е настанен за лечение и наблюдение в Клиниката интензивна терапия към болницата. 

На 1 март 1978 г. Иванов е избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж : командир на полета Николай Рукавишников. 

Поради техническа неизправност корабът не успява да се свърже с орбиталната станция „Салют-6“: Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно.[3] Николай Рукавишников получава припадък. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Кораба приземява Георги Иванов....Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган след 31 пълни обиколки около Земята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във