Банкеръ Daily

Общество и политика

Кошлуков се оплака от Минеков на европейските институции

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил сигнал срещу министъра на културата Велислав Минеков до Европарламента, Еврокомисията, международни организации и институции, съобщават от националната телевизия.

 

В писмото действията на служебния министър са опеделени като политически и правителствен натиск, който има "смразяващ ефект" за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

Отбелязва се, че в серия от публични изявления, включително и в официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, министър Минеков е тиражирал множество неверни твърдения, искал е обяснения за редакционната политика, обвява БНТ в нарушение на закона и иска оставката на генералния директор, включително на политически митинг, организиран пред сградата на БНТ.

В писмото Кошлуков отбелязва също, че твърденията на Минеков, че БНТ е прекъснала програмата си, за да излъчи пресконференция на ГЕРБ и така е нарушила закона, са определени като неверни.

"Такова "внезапно прекъсване на програма" би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно", пише Кошлуков и заявява, че част от пресконференцията "е излъчена в актуалното публицистично предаване, в което темата за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили".

При спазването на законовото изискване за плурализъм екипът на предаването е преценил, че по темата за подслушванията гледната точка на другата страна - партия ГЕРБ, която не е представена в студиото, може да бъде отразена чрез включване на живо на част от пресконференцията, се изтъква в писмото. А също и, че другите две големи телевизии - BTV и NOVA, които са собственост на големи чужди компании, са действали по същия начин. Напомня се и че решенията за съдържанието в предаванията са изцяло в свободата на редакционните екипи.

БНТ очаква сезираните институции и организации да вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във