Банкеръ Daily

Общество и политика

Кошлуков призна, че БНТ е пред фалит

Временно изпълняващият дейността на генерален директор на Българската национална телевизия призна, че обществената медия е пред практически фалит.

"Ние сме в практически фалит. Трябва да спасим БНТ". Това заяви Кошлуков пред Съюза за електронните медии на представяне на отчета на телевизията заедно с управителния съвет.

До края на годината се очаква дефицитът на БНТ да стигне 44 млн. лева, разкри временният директор Той съобщи, че са развалени договори за милиони, сключени от ръководството. Договорите са за закупуване на програми и за реклами, които са вредни и опасни, прекратени са съмнителни обществени поръчки. Той даде пример, че  най-скъпото външно предаване е "Стани богат", което успява да избие само 10% от разходите си с приходите от реклама. Наградният му фонд се поема от телевизията, но е факт, че това е и програмата с най-висок рейтинг на БНТ. Най-скъпото предаване, вътрешна продукция, е "Референдум" заради тежкия и скъп договор със социологическа агенция.

Кошлуков е започнал преговори за отнемане на правата за продажбата на "Под прикритие" в чужбина. "Това е неизгодна сделка, при която се оказва, че не БНТ трябва да получава пари, а дължи. Подготвил съм споразумението за прекратяване, като съм предупредил, че дори може да се обърна към ФБР, защото компанията е калифорнийска", обясни той.

Договорите, за които Кошлуков информира са били подписани от подалият оставка бивш генерален директор Константин Каменаров. Той се оттегли от поста след като стана ясно, че е съден за шофиране в нетрезво състояние.

Отчетът на Кошлуков ще бъде качен в интернет страниците на БНТ и на СЕМ, така че и кандидатите за поста генерален директор да са наясно с актуалната ситуация в телевизията. Те са общо седем - Сашо Диков, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Стоил Рошкев, Явор Симов, Радостслав Главчев и самият Кошлуков. СЕМ ще посочи кой от тях ще заеме овакантения от Константин Каменаров пост на 5 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във