Банкеръ Daily

Общество и политика

Кошлуков освободи кореспондента на БНТ в Берлин Мария Стоянова

Българската национална телевизия затвори кореспондентското си бюро в Берлин и освободи кореспондентката си там Мария Стоянова. Това стана известно от публикация на "Клуб Z".

Стоянова беше кореспондент на БНТ в Берлин от 2004 г. до 2012 г., а малко след връщането й в България бюрото в германската столица беше закрито. В следващите шест години - до 2018 г., тя беше член на Съвета за електронни медии, а в периода 2016-2017 г. и негов председател. Журналистката се върна в БНТ като международен редактор през юни 2018 г. - след изтичането на мандата й в медийния регулатор. В началото на октомври същата година - след решение на управителния съвет на телевизията да възстанови кореспондентското бюро, замина отново за Берлин.

Обяснението, което дадоха от ръководството на БНТ за освобождаването на Стоянова е, че договорът й с телевизията изтича на 30 септември, а поради липса на средства медията няма възможност да продължи да поддържа кореспондентски пункт в Берлин. Омбудсманът на БНТ Иван Такев обясни, че в момента съществува кореспондентски пункт на БНТ единствено в Брюксел. Преди берлинския офис са били затворени и бюрата в Москва и Скопие.

След като Емил Кошлуков беше избран за генерален директор на Националната телевизия в края на юли, бяха предприети кадрови промени в нея. Те започнаха с освобождаването на шефа на дирекция "Информация" Уляна Пръмова. След това бяха освободени и програмният директор на БНТ Надя Костова и директорът на БНТ 2 Геновева Момчева. Кошлуков закри отдел "Връзки с обществеността", чиито шеф беше Силвия Симова. В началото на септември стана известно, че договорът на дългогодишния спортен журналист Камен Алипиев също може да бъде прекратен заради липсата на диплома за висше образование, изисквана според новите длъжностни характеристики. През юли стана известно също, че дефицитът в бюджета на Националната телевизия приближава 50 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във