Банкеръ Daily

Биляна Гяурова:

Корупцията в здравеопазването е в едни от най-високите размери

"Направихме анализа като част от международен проект, подпомогнат от Държавния департамент на САЩ за това как се харчат средствата свързани с Covid в здравеопазването". Това заяви Биляна Гяурова, председател на управителния съвет на Българския институт за правни инициативи във връзка с анализ на корупционните рискове при борбата с пандемията.

Гяурова уточни, че международни институции от миналата година досега обявяват, че традиционно корупцията в здравеопазването е в едни от най-високите размери. По думите й за 2019 година 500 млрд. долара годишно е била корупцията  в здравеопазването, "а можем да си представим с цялата пандемична обстановка колко се увеличиха рисковите фактори" , посочи тя пред БНР.

"В българското здравеопазване корупционен риск се крие сред органите, които се борят с корупцията във всевъзможните национални органи и щабове, които трябваше да се справят с кризата. По отношение на болниците откриваме интересни практики като например повишаване на броя на лекуваните по време на пандемията по клиничните пътеки за оперативно лечение на изгаряния", съобщи Биляна Гяурова.

Експертът информира, че са искани по Закона за достъп до информацията данни за даренията към болниците. По думите й, въпреки това и от голяма болница като "Пирогов" дори отговор не е получен." Тази информация за даренията къде са отишли я има налична, но ние не знаем вътре в самата болница как те са били изхарчени", заяви тя.

По темата за наложените санкции от страна на САЩ над български граждани по закона "Магнитски" Гяурова коментира, че от това не следва, че в България трябва да се направи разследване по случая:

"Законът "Магнитски"  има трансгранично действие и преди да попаднат лица в този списък, е направено едно много сериозно разследване в САЩ от техните служби, а публичното оповестяване на такива лица се осъществява само тогава, когато има много висока степен от застрашаване на американските интереси, какъвто е случаят.

За мен е необходимо сега да има някакво изявление от прокуратурата, тя би могла да се самосезира, но първо трябва да излезе със становище", смята о ще Гяурова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във