Банкеръ Daily

Общество и политика

„Корупцията“ в Левски се раздухва от Запад

S 250 e17082c3 ceb6 4645 abe5 2139165bae60

След смяната на собствеността и идването на Наско Сираков, „Левски“ за пръв път от много години насам придоби вид на клуб, който се управлява морално и прозрачно. Първите ходове на новото управление ясно показаха, че задкулисните игри остават в миналото. В последните дни обаче един от най-изявените лидери сред „сините“ фенове се усъмни в честността на новото ръководство, обвинявайки ги в различни корупционни практики. Кой е той, имат ли основания твърденията му и защо точно сега... все въпроси, на които е от съществена роля да намерим отговорите.

Преди около месец тарторът на Сектор „Б“ Любомир Костадинов, по-известен като Любо Младежа, започна публична война с ръководството на „Левски“, и по-конкретно с две лица – Константин Папазов (член на Надзорния съвет и вторият най-голям акционер в клуба) и Павел Колев (изпълнителният директор). Атаките на Костадинов се лансираха във Фейсбук профила му, където още в първите си изявления определи Папазов и Колев като „лъжци“ и „лицемери“. След това лидерът на Сектор „Б“ засипа своите врагове с куп въпроси: част от тях звучащи тенденциозно, други - съвсем резонни, но и получили своите реципрочни отговори на продължилата над 2 часа пресконференция на "Герена" в сряда (26 август). Но всичко по реда си...

Кой е Любо Младежа

От много години Любо Младежа е определян за лидер на фенската организация „София Запад“, която е считана за „дом“ на най-крайните привърженици на „Левски“. През 2016-а „София Запад“ влезе в остър конфликт с другата влиятелна „синя“ фракция – „Южна дивизия“, което доведе до прословутото разцепление на Сектор „Б“. В резултат на тази кавга „Дивизията“ е жестоко преследвана от „Запада“ и бе принудена да се премести в сектор „А“. Според запознати именно „София Запад“ е разединила левскарската общност и настроила „сини“ срещу „сини“.

Случайно или не, Любомир Костадинов стана свръхактивен критик към управлението на „Левски“ след раздялата с Васил Божков и смяната на собствеността. Причините за това могат да бъдат много и различни, но хронологията на събитията показва, че Младежа е бил изтласкан от структурите на клуба, което вероятно го е провокирало да потърси сметка на новите шефове.

В близкото минало Младежа и неговите приближени бяха обвинявани в това, че са източвали "Левски" през различни канали (клубен магазин, охранителна дейност, кетъринг, маркетингов отдел, екипировка). Костадинов категорично отрича подобни слухове, които според него се тиражират главно от Павел Колев.

Какви са обвиненията на Младежа

Част от атаките на Костадинов към Колев са именно по линия на договорните отношения за охраната и официалния магазин, където според него клубът в лицето на изпълнителния директор е обърнал гръб на старите си фирмени партньори и е сключил по-неизгодни сделки. От отговора на Павел Колев обаче става ясно, че част от "прокудените" фирми са приближени на Младежа. И по-точно: управляват се от неговия брат - Димитър Костадинов.

"Към днешна дата "Левски" няма финансови взаимоотношения с фирми, свързани с феновете. През годините е имало много такива. Имаше договор с доставчик на екипировка, в който страни бяха клубът, доставчикът и

фирма, свързана с Димитър Костадинов, който е брат на Любо.

Имаше тристранен договор с фирма за изграждане на сайт и мобилно приложение. "Левски" още дължи над 20 хиляди лева, но няма нито сайт, нито приложение. Имаше договор за охрана с фирма на феновете. Имаше и за отстъпване на фирмения магазин, като това бе отново с фирма на Димитър Костадинов", коментира Колев на специално свикана пресконференция, на която да отговори на въпросите на Младежа. Изпълнителният директор на "Левски" разясни, че сътрудничеството между фирмата за охрана и клуба е приключило, след като няколко пъти охранителната фирма е настоявала да получава повече пари, както и да разполага с повече стюарди по време на мач, което от своя страна води до още разходи за "сините".

Следващите въпроси на Младежа към Колев са във връзка с бившия старши треньор Петър Хубчев и разтрогването на договора му. Тарторът на "София Запад" твърди, че Хубчев е завел дело срещу "Левски" във ФИФА, а Павел Колев снасял информация за защитните тези на клуба по делото. Костадинов пита защо Хубчев е сключил договор с клуба с немския си паспорт и дължи ли му "Левски" всички заплати до изтичането на договора му. Ето какво отговаря Павел Колев: "Нямам право да коментирам дали има дело от страна на Петър Хубчев към "Левски". Договорът му няма как да бъде подписан с друг паспорт освен германския, тъй като той има само такъв. Хубчев и помощниците му имат клауза в договора си - при предсрочно прекратяване на контракта по вина на клуба да му се платят всички заплати до края му. Това е нормална практика, както навсякъде в Европа."

Опорките на Младежа бяха направени на пух и прах

и от Тити Папазов, на който му се наложи да влиза в обяснителен режим за фирмата, дала заем на "Левски", за да се изплатят заплатите на футболистите. "На 3 август т.г. лично от моята фирма дадох заем. Така бе редно. Момчетата бяха получили за последно своите възнаграждения февруари месец. Когато искаш да помагаш, го правиш без да се хвалиш. Относно лихвата - тя е минимална. Няма как да се даде заем без да има лихва. Лихвата от 333 лева, генерирана за тези 10 дни, е върната с акт за дарение обратно в клуба", каза Папазов.

Тежките обвинения на Младежа се оказаха чисто и просто въздух под налягане. А Тити Папазов на свой ред си позволи да зададе въпрос, на който всеки сам трябва да потърси отговор: "Не ви ли прави впечатление, че такива въпроси не са задавани последните 10 години? Защото са били доволни от предишните собственици. Сами може да си отговорите защо са били доволни..."

Facebook logo
Бъдете с нас и във