Банкеръ Daily

Бойко Рашков:

Корупцията в България е с чудовищни размери

Темата "корупция" в момента е много по-мащабна като резултат, защото ние ще бъдем свидетели на престъпленията, свързани с подкупа на гласове, до петък, до събота. Другата корупция, която е много страшна, която отслабва България като държава,​ е с чудовищни размери. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Рашков обясни, че не помни период в новата история на страната, в който някой да си позволява да раздава или да подарява бюджетни средства все едно, че са негова собственост. 

"Затова препоръчах на главния прокурор тези дни да прочете Одитния доклад на Сметната палата, и да обърне внимание на изказването на моите колеги - министрите Петров и Комитова, тези дни, когато те съобщиха една ужасна сума - 8 млрд. и 600 милиона лева, които просто са дадени на фирми, вероятно такива, които са близки до управляващите, които бяха до 4 април, и в нарушение на Закона за обществените поръчки, като няма никакви изгледи тези средства да бъдат вложени в строителство или да бъдат върнати на държавата, няма никакви гаранции за това и дали ще извършат изобщо строителна дейност", каза Рашков.

Според него Борисов е оставил впечатлението у гражданите, че той лично раздава суми - за пенсии или за заплати - демонстрирал е, че разполага с богатствата на държавата като със свои собствени. 

По думите на служебния министър прокуратурата е обвързала със задължение прокурорите да надничат в тайните на МВР, за което те нямат право по закон. "Веднага прекратих тази практика, тази вездесъща прокуратура трябва да си дойде на демократичното място", заяви Рашков пред бТВ. 

Парите, които се използват за купуване на гласове, идват от наркотрафик и други криминални дейности. Източник може да са и бизнесмени, които искат да са близо до властта, каза още той.

"Разкритията за покупка на гласове са ежедневие, сигналите за около 150, а вече започнатите дела са 20. Най-серозният случай е в Хасковско, където са намерени списъци с данните на 28 хиляди души", заяви МВР шефът.

Според него на вота в следващата неделя ще има десетки хиляди българи, които ще участват в изборите формално, без да изразят своята позиция. "Има българи, които са с толкова нисък социален статус, че са готови срещу 30, 50 или малко повече пари да гласуват за когото им се каже", категоричен бе Рашков.

Запитан дали може да докаже произхода на средствата, с които е закупил имотите си, Рашков отговори, че няма никакви притеснения. "Повече от 20 години съм подавал декларации. Откакто Сотир Цацаров оглавява КПКОНПИ, аз нямам бележка от комисията. От тогава започна да витае в публичното пространство това, което ме питате сега. Готов съм да седна пред всеки един контролен орган и нямам никакви притеснения", отвърна министърът на вътрешните работи. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във