Банкеръ Daily

Общество и политика

Корупцията разрушава основните човешки права без остатък, категорична е Диана Ковачева

S 250 fa9cf82a 3390 4eeb b7f9 0d0d0ec8c66a
S 250 0d122ab5 8cb0 4bde 9fbf 461f76151292

„Корупцията нарушава основните права на човека – и голямата, и малката корупция нарушават всички права – икономически, социални, културни, граждански и политически и ги разрушава без остатък”. Това заяви омбудсманът доц. Диана Ковачева по време на Националната научно-практическа конференция „Системно-структурни подходи за противодействие на корупцията“, организирана от правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Във форума участваха председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев, избраният от ВСС за главен прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на образованието Красимир Вълчев, председателката на Комисията по дискриминация Ана Джумалиева, зам.-министърката на правосъдието Десислава Ахладова, председателят на антикорупционната комисия в парламента Емил Димитров и др.

„Към омбудсмана често се обръщат граждани, които сигнализират за конфликт на интереси, за решения, взети в ущърб на обществото, за непрозрачно и безотчетно разходване на публични средства, с искане за сезиране на Конституционния съд или за промяна на нормативни актове. Открояват примери за лоша администрация, която отдавна вече не се свързва само с проявите на грубо и нелюбезно отношение, а която създава усещане за непрозрачност, непредсказуемост, безотчетност – среда и условия за разгръщане на корупция”, посочи доц. Ковачева.

Тя допълни, че за първите 10 месеца през тази година в институцията на Омбудсмана са постъпили близо 9 000 жалби, като в топ 5 при сигналите са жалбите за правото на добра администрация – 559, което е над 7% от общия им брой. Още по-тревожен по думите й е фактът, че 30% са получените сигнали на потребители на обществени услуги, които основно се жалват срещу монополите в държавата, чиито действия гражданите свързват с усещане за почтеност.

„От лошата администрация до реализирането на корупционни практики пътят е кратък, липсата на прозрачност и предсказуемост са благоприятна среда за тях. Именно реализацията на принципите на добро управление гарантира създаването на ефективна антикорупционна институционална среда, което е и възможност за осъществяване на превенция срещу корупционни практики”, подчерта още омбудсманът.

По думите й борбата срещу корупцията не е само законодателство, макар, разбира се, това да е условие, без което не може, тя не е само въпрос на преследване и наказване на извършителите на корупционни престъпления. Тя трябва да бъде част от цялостна последователна антикорупционна държавна политика, включваща превенция и обучение, както и повишаване на чувствителността и нетърпимостта на обществото към проявата на корупция, смята омбудсманът. "Защото подкупът винаги има две страни. И в сърцевината на такава политика би следвало да стои устойчивата и почтена институционална среда. Всяка държава трябва да изгради своята национална система за почтеност и да гарантира еднакво високо ниво на почтеност на всяка институция в нея”, заключи Диана Ковачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във