Банкеръ Daily

Общество и политика

Коронавирусът ще остане завинаги, смята проф. Иво Петров

Смятам, че коронавирусът ще остане завинаги. Може би, както се е случило след първата голяма грипна епидемия през 1918 г., изводите ще се направят години по-късно, обяви кардиологът проф. Иво Петров.

Според него това, което четем по статистиките не е нещо екстремно. В момента се срещаме с една нова инфекция, която се разпространява много бързо. През есенно-зимните месеци тази тенденция се очаква да продължи.

Новите случаи на коронавирус у нас са 998, а те са открити при направени за последното денонощие 7442 PCR теста, показват данните от Единния информационен портал в събота.

Проф. Иво Петров  смята, че обществата не бива да бъдат затваряни с мерки. „Не мисля, че трябва да се върви към пълно затваряне. Инфекцията не попада към тези, които се водят като особено опасни. Моето становище е, че не трябва да се затваряме”, обясни кардиологът.

Премиерът Бойко Борисов съобщи в петък, че карантината у нас при случай на заразяване с коронавирус ще бъде намалена от 14 на 10 дни

Борисов отбеляза, че с останалите евролидери са акцентирали върху превенцията срещу разпространението на коронавируса, включително на носенето на маски. "Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията", изтъкна министър-председателят. И добави, че ако се прилагат разписаните от Министерството на здравеопазването изисквания в заповедите, няма да се налага да се предприемат каквито и да било други ограничения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във